Gazeteciler Birliğinden hükümete acil çağrı

Gazeteciler Birliği, gazetecilerin tutuklu yargılanması ve ağır cezalara çarptırılmasını içeren yasanın düzenlenmesinin önemine değinerek hükümete çağrıda bulundu.

Bugün Kıbrıs

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Yönetim Kurulu, hükümete çağrıda bulunarak askeri suçlarla ilgili yasanın acilen değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Gazetecilerin ve tüm vatandaşların çağdaş ve demokratik bir ülkede yaşamak istediklerini vurgulayan birlik, Askeri Suçlar ve Cezalar Yasası’nda yapılacak değişikliklerin önemine dikkat çekti.

Önerinin 3 Ekim 2023 tarihinden bu yana ilgili komite gündemine alınmamış olmasını eleştiren birlik, yasanın hızlı bir şekilde görüşülüp onaylanmasını talep etti. Başbakan Ünal Üstel ve diğer koalisyon ortağı partilerin liderlerine ve milletvekillerine seslenen birlik, yasanın çağdaş dünyanın standartlarına uygun hale getirilerek ülkeye büyük bir fayda sağlayacağını ifade etti.

Gazetecilerin tutuklu yargılanması ve ağır cezalara çarptırılmasını içeren yasanın düzenlenmesinin önemine vurgu yapan birlik, Askeri Suçlar ve Cezalar Yasa Önerisi’nin yürürlüğe girmesini desteklediklerini ve hükümetten benzer duyarlılığı göstermesini talep ettiklerini belirtti.

Açıklamada şunlar yer aldı:

“Bazı meslektaşlarımıza açılan davalara zemin oluşturan Askeri Suçlar ve Cezalar Yasası’nın değişmesi, sadece biz gazetecilerin değil daha çağdaş ve demokratik bir ülkede yaşamak isteyen tüm yurttaşların talebidir.

CTP milletvekillerince hazırlanan ve Meclis’e sunulan Askeri Suçlar ve Cezalar (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin, ivedilik kararı alındığı 3 Ekim 2023’ten bugüne kadar ilgili komite gündemine alınmamış olması, iyi niyetle bağdaşmaz.

Basını ilgilendiren yasalar konusunda taleplerimize olumlu yaklaştığını ifade eden Sayın Başbakan Ünal Üstel başta olmak üzere koalisyon ortağı partilerin başkanlarına ve milletvekillerine kamuoyu önünde bu yasa önerisini süratle görüşerek onaylanmasına destek vermesini talep ediyoruz.

Bir ülkede gazetecilerin tutuklu yargılanması, on yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını içeren yasayı, çağdaş dünyanın gereklerine uygun olarak ele alıp düzenlemek ülkemiz için büyük bir artı olacaktır.

Askeri Suçlar ve Cezalar (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin yürürlüğe girmesinin takipçisi ve taraftarı olduğumuzu vurgular, hükümetin de benzer duyarlılığı göstermesini talep ederiz.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi