AKEL Genel Sekreteri Stefanu, Maria Angela Holguin ile görüştü

AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu, Birleşmiş Milletler'in (BM) Kıbrıs sorununu çözme çabalarını desteklemek için BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar'a Kıbrıs'ın mevcut durumu ve çıkmazının üstesinden gelmek için AKEL'in önerilerini iletti.

Bugün Kıbrıs

AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar ile yaptığı görüşmeye ilişkin bir açıklama yaptı. Stefanu, görüşmenin oldukça kapsamlı ve verimli geçtiğini belirtti ve Kıbrıs sorununun mevcut durumu ile 2017’den beri devam eden çıkmazı ele aldıklarını ifade etti. AKEL’in görüşlerini Holguin’e aktardıklarını belirten Stefanu, AKEL’in önerisini dört ana noktada özetledi.

İlk olarak, Stefanu, BM’nin tanımladığı şekilde siyasi eşitliğe sahip iki bölgeli, iki toplumlu federasyon çözümüne herkesin sadık olması gerektiğini vurguladı. Özellikle Türkiye ve Türk tarafının, üzerinde mutabakata varılan çözüm zeminini ortadan kaldırmaya çalıştığını ve kabul edilemez iki devletli çözüm mantığını öne sürdüğünü dile getirdi.

İkinci olarak, Stefanu, müzakerelerin 2017’de kaldığı yerden devam etmesi gerektiğini ve taraflar arasında varılan yakınlaşmaların korunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Guterres Çerçevesi temelinde müzakerelerin ilerletilmesi gerektiğini belirtti.

Üçüncü olarak, Stefanu, Türkiye ve Kıbrıstürk tarafına pozitif bir gündem oluşturulması ve Türk tarafının müzakere masasına geri dönmesi için motivasyonların yaratılması gerektiğini söyledi. Bu motivasyonların Kıbrıs Rum tarafının kırmızı çizgilerini ihlal etmediğini ve Türkiye açısından da caydırıcı olamadığını ifade etti. Enerji konularına odaklanarak bu pozitif gündemin nasıl yaratılabileceği konusunda AKEL’in Aralık 2020’de somut ve kapsamlı bir öneri sunduğunu hatırlattı.

Son olarak, Stefanu, Kıbrıs sorununun çözümü ve yeniden birleşmiş bir devlet çerçevesinde ülkenin birlikte yönetilmesi için gerekli olan siyasi iradeye Kıbrıs Rum tarafının sahip olduğunu ve Kıbrıstürk toplumunun ikna edilmesi gerektiğini belirtti. Bu noktada, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tek taraflı olarak Kıbrıstürk toplumunun yararına adımlar atması gerektiğini vurguladı.

Stefanos Stefanu, “Sayın Holguin’le bu konuları konuştuk. Gerek BM ile gerekse Kıbrıs sorununun tüm önemli aktörleriyle temas halinde olmaya devam edeceğiz” diyerek açıklamasını tamamladı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi