Eurostat verilerine göre bazı mesleklerde cinsiyetler arasında büyük farklar söz konusu

Avrupa Birliği istatistik ofisi Eurostat tarafından 8 Mart Kadınlar Günü öncesinde yayımlanan verilere göre, 2023 yılının üçüncü çeyreğinde AB ortalamasına kıyasla kadınlar erkeklerden çok daha fazla ofis destek elemanı olarak, hizmet ve satış sektörlerinde çalışıyor.

Çocuk bakımı, ilkokullarda öğretmenlik, ev ya da otel ve ofis temizliği gibi belirli mesleklerde çalışanların büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor.

2023’ün üçüncü çeyreğinde AB’de ortalama olarak 15-64 yaş arası çalışanların çoğunluğunu erkekler (%53,5) oluşturmakta, kadınların oranı ise %46,5.

Uluslararası Standart Meslek Sınıflamasına (ISCO) göre bazı ana meslek gruplarında kadınların payı önemli ölçüde daha yüksek. Ofis destek çalışanlarının %65,8’i, hizmet ve satış çalışanlarının %63,5’i kadın.

AB ortalamasına yakın olmakla birlikte, erkeklerin oranından daha yüksek olan kadın profesyonellerin (örneğin bilim insanları, öğretmenler) oranı %54,3 ve temel mesleklerdeki kadınların oranı %53,0.

Teknisyenler ve yardımcı profesyoneller arasında da kadınlar erkeklerle eşit oranda (%50,0) temsil edildi.

Ancak, kadınlar vasıflı teknisyenler ve yardımcı profesyoneller (%11,1) ya da makine operatörleri ve montajcılar (%17,9) olarak nadiren istihdam edilmiştir. Yöneticilerin yalnızca %34,7’si kadın.

Kadınlar, çocuk bakıcıları ve öğretmen yardımcıları (2023’ün 3. çeyreğinde bu meslekteki toplam çalışanların %92,6’sı), sekreterler (%89,3), ilkokul ve okul öncesi öğretmenleri (%88,2), profesyonel hemşireler ve ebeler (%87,5) ve temizlikçiler ve ev yardımcıları ile otel ve ofis temizlikçileri (%86,5) gibi belirli mesleklerde çalışanların büyük çoğunluğunu oluşturuyor.

Kadınlar inşaat ve ilgili iş kollarında çalışanlar (%1,4), tamirciler (%2,9), elektrikli ekipman montajcıları ve tamircileri (%3,1), metal dökümcüleri, kaynakçılar, sac metal işçileri, metal imalatçıları ve demirciler (%3,7) ve ağır kamyon ve otobüs şoförleri (%3,8) arasında küçük bir azınlık oluşturuyor.

CNA

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi