OKULLARI BÖCEKLER BASTI

Yetkililerin vurdumduymazlığı nedeniyle bitki örtümüzün yaklaşık yüzde 80’ini oluşturan çam ağaçlarının binlercesi böceklerin istilası nedeniyle kuruyarak kahverengiye döndü. Ağaçtan inen böcekler ormandan gelerek okullara ve evlerin bahçesine girmeye başladı.

Bugün Kıbrıs

LEFKE VE KÖYLERİ AYAKTA
Çevre ve sağlık örgütlerinden oluşan Çevre Platformunun çam kese böceği ile mücadeleyi 2020’de terk eden Tarım Bakanlığına karşı başlattığı eylemlerin ilki, binlerce ağacın kuruduğu Lefke’de dün yapıldı. Eyleme Lefke Belediye Başkanı ve CTP’li vekiller de destek verdi. 10’dan fazla örgüt bugün saat 10.00’da bakan için hazırlanan hediye paketleri ile Tarım Bakanlığının önünde olacak.

EĞİTİME ARA VERİLDİ
Dünkü eylemde Lefke ve köylerinde ormanlık alanlardan, mahalle aralarında bulunan ağaçlara kadar gelen çam kese böcekleri yüzünden eğitime ara veren okullar olduğu belirtildi. Orman Dairesinin sorumluluğu olan ilaçlama ve mücadele yöntemlerinin uygulanmadığı, yetkisi ve sorumluluğu olmadığı halde yerel yönetimlere top atıldığı vurgulandı. Deneyimsiz personel ile yapılan mücadelenin yetersiz olduğu belirtildi.

HASTANELERE BAŞVURU ARTTI
Yıllar içerisinde gelişi güzel park, bahçe ve kamusal alanlara dikimi yapılan çam ağaçları da böceklerin istilasına uğradı. Bu nedenle enfekte olarak hastane ve sağlık ocaklarına başvuran kişilerin sayısının yadsınamayacak boyutta olduğu belirtildi. Mahallesinde veya bahçesinde bulunan çam ağaçlarının kesilmesi yönünde halkın taleplerinin de arttığı fakat yasa ile koruma altına alınan ağaçlara dokunulamadığı kaydedildi.

EYLEMDEKİ YEREL ÖRGÜTLER
Çevre Platformunun eyleminde Denizli Gemikonağı Kalkındırma Derneği Başkanı Turkay Fotalı, Lefke Turizm Derneği Başkanı Hasan Karlıtaş, Lefke Vakfı Başkanı Vehit Nekipzade, Gaziveranlılar Derneği Başkanı İzzet Güzen, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği Başkanı Münevver Ebedi, Lefke Gençlik Derneği’nden Mehmet Gökhan Uzun ve Lefke Toplum Merkezi Başkanı Ersan Karaç da yer aldı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi