İsrail heyeti Gazze’de ateşkes görüşmeleri için Paris’te

İsrail basınında yer alan haberlere göre Fransa'nın başkentinde devam eden görüşmelerin amacı bir anlaşmaya varılması için yapılacak müzakerelerin usül kurallarını belirlemek.

İsrailli müzakere ekibi, Gazze’de olası ateşkesle ilgili görüşmelerde bulunmak üzere dün Fransa’nın başkenti Paris’e gitti.

İç ve dış istihbarat teşkilatlarının başkanlarının da yer aldığı İsrail heyeti; haftalardır yapılan en ciddi girişim olarak görünen görüşmeler için hafta sonu CIA direktörü, Katar başbakanı ve Mısır’ın en üst düzey istihbarat yetkilisiyle bir araya gelecek.

İsrail basınında yer alan haberlere göre Fransa’nın başkentinde devam eden görüşmelerin amacı bir anlaşmaya varılması için yapılacak müzakerelerin usul kurallarını belirlemek.

İsrail, Hamas’ın güney kenti Refah’ta ya da çevresinde dört tabur militanı olduğunu ve yakın zamanda ateşkes anlaşmasına varılamazsa saldırının devam edeceğini söylüyor. Washington ise yakın müttefiki Tel Aviv’e, Gazze’nin başka yerlerinden göç etmek zorunda kalan 1 milyondan fazla insanın yaşadığı Refah’a saldırı düzenlememesi çağrısında bulundu.

The Guardian’ın haberine göre bir Hamas yetkilisi, militan grubun ABD, Katar ve Mısır’dan arabulucuların hafta sonu Paris’te İsrail ile yaptıkları görüşmelerden ne getireceklerini görmek için beklediğini söyledi. Yetkili, “[Mısırlılarla] teklifimizi görüştük ve onlar Paris’ten dönene kadar bekleyeceğiz” dedi.

“HER İKİ TARAF DA TAVİZ VEREBİLİR”
Hamas’ın elindeki yaklaşık 100 rehinenin bir kısmının serbest bırakılmasını içeren aşamalı ateşkesin yer aldığı yeni anlaşma için yapılan görüşmeler defalarca başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Ancak The Guardian’ın haberine göre gözlemciler artık her iki tarafın da taviz verebileceğini söylüyor.

Habere göre Hamas’ın Hizbullah gibi müttefik grupların kendisini desteklemek için İsrail’le doğrudan bir savaşı göze almaya hazır olmadığını gördü ve militan grup önemli kayıplar verdi.

Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Washington ile giderek bozulan ilişkilerini düzeltmesi ve İsrail içinde rehinelerin iadesini kendi siyasi bekası için feda ettiği yönündeki suçlamalara cevap vermesi gerekiyor. Rehinelerden 30 ila 50’sinin öldüğü düşünülüyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi