Fransa, İsrail’e askeri satışları askıya alma baskısı altında

Fransa, Almanya ve İngiltere İsrail'e silah tedarik etmeye devam ederken İtalya, Hollanda, İspanya ve Belçika silah satışlarını askıya aldı.

Sivil toplum örgütleri ve Fransa muhalefetindeki solcular, Paris’e Gazze’deki savaşın ardından İsrail’e silah satışını yeniden gözden geçirmesi çağrısı yapıyor.

Uluslararası Af Örgütü’nün Fransa’daki başkanı Jean-Claude Samouiller, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a hitaben mektup yayınlayarak İsrail’e yapılan tüm silah ve askeri teçhizat satışlarının askıya alınmasını istedi.

Aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa (La France Insoumise, LFI) partisinden milletvekilleri, Fransa’nın İsrail’e askeri ihracatının devam etmesi nedeniyle hükümet üyelerini defalarca eleştirdi.

LFI parlamento grubu başkanı Mathilde Panot, parlamentoda yapılan bir oturumda Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne’ye Fransa’nın İsrail’i silahlandırıp silahlandırmadığını sordu ve bu tür satışların askıya alınması çağrısında bulundu.

Panot, “Fransa, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya silah sağlamaya devam etti mi? Gazze’de işlenen herhangi bir savaş suçunda hiçbir Fransız askeri unsurunun kullanılmadığını kesin olarak söyleyebilir misiniz? Ne zaman silah ambargosu ilan edeceksiniz?” diye sordu.

“CHARLES DE GAULLE YAPTI MACRON’DA YAPSIN”
“Charles de Gaulle bunu 1967’de yaptı. Emmanuel Macron da bunu yapmalı.” diyen Panot, Macron’dan İsrail’e sağlanan silah ve diğer teçhizatın bir listesini vermesini istedi.

Sejourne, bu karşılık olarak “Silahlarla ilgili olarak, size bir sayı vermek için geri döneceğim, çünkü burada yok” diye cevap verdi.

Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, Fransa’nın “tam anlamıyla silah değil, daha ziyade temel bileşenler” ihraç ettiğini söyledi.

Lecornu, silahların ihracatına izin verildiğinde, İsrail’in Demir Kubbe hava savunma sistemi tarafından kullanılan bir tür füzeyi örnek göstererek, bunların “tamamen savunma amaçlı” olduğunu kaydetti.

Lecornu, silah ihracatı incelenirken hedef ülkenin insan haklarına ve uluslararası insancıl hukuka gösterdiği saygının “tamamen dikkate alındığını” ifade etti.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI
LFI’nin bir diğer milletvekili Thomas Portes, geçtiğimiz hafta, yetkilileri İsrail’e askeri teçhizat ihracatını durdurmaya çağıran bir imza kampanyası başlattı.

France 24’e, hükümetin yanıtlarının “hiçbir zaman kesin olmadığını, rakam içermediğini” söyleyen Portes, “İsrail’e silah sağlamama taahhüdünde bulunan son Avrupa ülkesi olmamızı istemem,” dedi.

Fransız ya da Fransa merkezli bir şirket tarafından yapılan her türlü askeri teçhizat ihracatı, savaş malzemeleri ihracatı için bakanlıklar arası komisyon (CIEEMG) tarafından inceleniyor.

Fransız yasalarına göre hükümet her yıl parlamentoya bu tür ihracatları detaylandıran bir rapor sunmak zorunda. Fransız yetkililerin ayrıca her yıl uluslararası Silah Ticareti Anlaşması genel sekreterine de rapor vermesi gerekiyor.

Fransa, Almanya ve İngiltere İsrail’e silah tedarik etmeye devam ederken İtalya, Hollanda, İspanya ve Belçika silah satışlarını askıya aldı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(32) "https://bugunkibris.com/2024/10/" ["reklam_gorseli"]=> bool(false) ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "2" ["reklami_yayinla"]=> bool(false) }