Birleşik Krallık eski Başbakanı Truss’tan “derin devlet” çıkışı: “Beni engellediler”
50 gün iktidarda kalan Birleşik Krallık (BK) eski Başbakanı Liz Truss, iktidardayken planlarını gerçekleştirmesinin "derin devlet" tarafından engellendiğini öne sürdü.
ABD’nin Maryland eyaletinde radikal sağcıların çarşamba günü düzenlediği Muhafazakar Siyasi Eylem Konferansı’nda (Conservative Political Action Conference -CPAC) konuşan Truss, 50 günlük görev süresi boyunca “derin devletle” mücadele ettiğini savundu.
Truss, eski Brexit Partisi lideri Nigel Farage’la katıldığı konferansta, iktidardayken yapmak istediği değişikliklerin engellendiğini ileri sürerek, “Müesses nizamın büyük tepkisiyle karşılaştım. Bunun çoğu aslında devletin içinden geliyordu” dedi. 48 yaşındaki eski lider sözlerine şöyle devam etti:
“Britanya’da eskiden politikacıların elinde olan güç aslında son 30 yılda quangolara, bürokratlara ve hukukçulara geçti. Böylece demokratik olarak seçilmiş bir hükümetin politikaları hayata geçiremediğini görüyorsunuz.
“Quango” terimini açıklaması istendiğindeyse Truss, “Quango, yarı sivil toplum kuruluşudur. Amerika’da buna idari devlet ya da derin devlet diyorsunuz. Britanya’da 500’den fazla quango var ve her şeyi onlar yönetiyor” dedi.
Muhafazakar Partili eski lider, derin devletin parçası olarak Çevre Ajansı, Bütçe Sorumluluk Ofisi, BK Merkez Bankası ve Yargı Atama Komisyonu’nu gösterdi. Truss, daha sonra şunları söyledi:
“Statükonun değişmesini istemeyen bir grup var çünkü bu durumdan epey memnunlar. Britanya’daki ortalama yurttaşın beklentilerini gerçekten umursamıyorlar, bir şeylerin değişmesini ve bu gücün ellerinden alınmasını istemiyorlar.”
Diğer yandan Truss, ABD’nin muhafazakar medya kuruluşlarından Fox News’da dün yayımlanan yazısında, Britanya’daki “solcuların derin devlette olduğunu” iddia etti.
Özellikle ekonomi politikaları büyük tepki toplayan Truss, BK siyasetinde çalkantılı bir dönemde iktidara gelmişti.
24 Temmuz 2019’da göreve başlayan Boris Johnson, 8 Temmuz’da Muhafazakar Parti liderliği ve başbakanlıktan istifa etmişti.
Parti içinde yapılan seçimleri kazanan Truss, 6 Eylül’de ülkenin başına geçmişti. Fakat ekonomik reform planları ciddi direnişle karşılaşınca baskıların ardından 50 gün sonra istifa etmişti.
Bunun üzerine yeniden başlayan parti içi seçimleri kazanan Rishi Sunak, 25 Ekim’de başbakan olarak göreve başlamıştı.
Independent Türkçe, Guardian, Fox News