Barolar Birliği Esendağlı İsias davasındaki son gelişmeler hakkında bilgi verdi

Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, İsias'ın konut olarak tasarlandığı ilk dönemdeki mimarının tespit edilip ifadesinin alınacağını ve bilirkişi raporunun Gazi Üniversitesi profesörleri tarafından hazırlanacağını söyledi.

Bugün Kıbrıs

Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı BRT’de katıldığı programda, İsias davasında yaşanan gelişmeler hakkında bilgi verdi. Ocak ayında görülen duruşmada, İsias’ın konut olarak tasarlandığı ilk dönemdeki mimari müellifin ifadesinin dosyada yer almadığının ortaya çıktığını anımsatan Esendağlı, mahkemenin mimarin hayatta olup olmadığını araştırmak ve varsa ifadesini almak için bir ara karar aldığını söyledi.

Bu ara karar doğrultusunda, ilgili mimarın Adana’da yaşadığı kolluk güçleri tarafından tespit edildiğini dile getiren Başkan Esendağlı, mimarın ifadesinin alınması için 5 Mart tarihin verildiğini belirtti Esendağlı, mimarın ifadesinin davada önemli bir rol oynayabileceğini belirterek özellikle fenni müelliflerin ifadelerinin davanın seyrini değiştirebileceğini ve bazen sanık pozisyonuna düşebileceklerini bazen de önemli tanıklar haline gelebileceklerini vurguladı.

Esendağlı, ilgili mimarın ifadesinin davanın gidişatını nasıl etkileyeceğini ve ne kadar önemli olduğunu 5 Mart’ta göreceklerini belirtti. Bu ifadenin davanın seyrini önemli ölçüde etkileyebileceğini ifade etti.

“BİLİRKİŞİ RAPORU ÖNEMLİ BİR DÖNEMİ BELİRLEYECEK”
Esendağlı, davanın hukuki kaderini belirleyecek önemli bir döneme gelindiğine işaret ederek, “Mahkemenin vermiş olduğu ara kararlardan bir tanesi ve en önemlisi dosyanın bilirkişiye havalesi noktasındaydı” dedi. Mahkemenin bu bilirkişi heyetini Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü profesörlerinden oluşturduğunu söyleyen Esendağlı şöyle devam etti:
“Dolayısıyla şu anda iki tarafta bilirkişiye ulaştırmak üzere ön hazırlıklar içerisindedir. Bizim kanatta bu çok yoğun bir şekilde yapılıyor, uzmanlarla görüşülüyor, ön raporlar hazırlatılıyor, fotoğraflar derlenip toparlanıyor. Bilirkişi raporunu hazırlarken bizce esas alınması gerektiğini düşündüğümüz her hususun bilirkişiye yetiştirilmesiyle ilgili hem Türkiye’de hem Kıbrıs’ta ciddi ve yoğun bir çalışma içerisindedir ekiplerimiz ve ailelerimiz.”

“ZOR BİR COĞRAFYADA, EMSALSİZ BİR SÜREÇ GÖTÜRMEYE ÇALIŞIYORUZ”
“Zor bir coğrafyada, emsalsiz bir süreç götürmeye çalışıyoruz” vurgusu yapan Esendağlı, adalet arayışlarının kolay bir arayış olmadığını ancak yoğun bir şekilde hazırlıkların devam ettiğini, ailelerin dahi hukuk ekibinin bir parçası gibi çalıştıklarını söyledi. Esendağlı, Türkiye’nin de bu konudaki kaderini değiştirebileceklerini inanç belirterek Türkiyelilerin onlara olan olumlu tepkilerine dikkat çekti. Esendağlı, “Biz bu süreci sonuna kadar götürerek vicdanen yapmamız gereken her şeyi yapacağız” diyerek sözlerini noktaladı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi