Yunanistan’da eşcinsel evlilikler yasallaşıyor
Eşcinsel evliliklere izin veren yasa Yunanistan meclisinde perşembe günü oylanacak. Yasa tasarısının nadir görülen partiler arası işbirliği ile kabul edilmesi bekleniyor.
Tasarının yasalaşması halinde, Yunanistan bu adımı atan ilk Ortodoks Hıristiyan ülke olacak ve halihazırda çocuk sahibi olan veya çocuk sahibi olmak isteyen eşcinsel çiftlerin önündeki birçok yasal engeli ortadan kaldıracak.
Yunanistan’da yaklaşık on yıl önce medeni birliktelikler eşcinsel çiftleri de kapsayacak şekilde genişletilmiş olsa da, şu anda bu ilişkilerdeki çocukların yalnızca biyolojik ebeveynleri yasal vasi olarak tanınıyor.
Eşcinsel bir ilişki içinde çocuk hakları meselesi, kamuoyunun Başbakan Kyriakos Miçotakis’in muhafazakar hükümeti tarafından desteklenen tasarıyı az da olsa desteklemeye yönelmesine yardımcı oldu.
Ancak bu aynı zamanda ülkenin Ortodoks Kilisesi’nin de sert tepkisine yol açtı.
Yunanistan’ın baskın inancını temsil eden Kilise, evlilik tasarısının ebeveyn rollerini karıştıracağını ve geleneksel aileyi zayıflatacağını savunuyor.
Kilise, pazar ayinlerinde de okunan kamuya açık bir çağrıda milletvekillerine konuyu yeniden değerlendirmeleri için çağrıda bulundu.
Bazı önde gelen piskoposlar daha sert bir tavır alarak eşcinsel çiftlerin çocuklarını vaftiz etmeyi reddedecekleri uyarısında bulundu.
Bu piskoposlar halka açık gösteriler düzenlemek için aşırı sağ siyasi partiler ve gelenekçi gruplarla ittifak kurdu.
Protestocu Chara Giannakantonaki, parlamento önünde düzenlenen mitinge katıldığını belirterek “Her azınlığın hakları zaten güvence altına alınmıştır. Hiçbir sorun yok. Evliliğe ihtiyaçları yok. Onlar sadece Yunanistan’da kutsal kalan her şeye, yani Kilisemize, ailelerimize ve çocuklarımıza saygısızlık etmek istiyorlar. Ancak çocuklar kırmızı çizgidir ve bunu asla kabul etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Kendi partisi içerisinde tasarıya karşı çıkan milletvekilleri bulunan Miçotakis 300 üyeli parlamentoda minimum 151 oyu güvence altına almak için merkez ve sol muhalefetin desteğine ihtiyaç duyacak.
Yunanistan’da yaşayanr 57 yaşındaki tiyatro öğretmeni Stella Belia “Kim olduğumu öğrendiğimden beri bunun için savaşıyorum. Sonunda bunu başardığımızı söylemek büyük bir rahatlık” diyor.
Belia, oğulları 11 yaşındayken kadın partnerinden ayrılmış ancak kendisini oğullarının diğer annesi olarak görüyor.
“Bariz bir hak olan bir şey için savaşmak, başkalarına kolaylıkla verilmiş bir şey için acı çekmek ve bunu elde etmek için çok mücadele etmek zorunda olmak yorucu, çok yorucu” diyor Belia.