Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier: “Umudum Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini yakında kutlamak”
Siyasetin imkansızı denemek zorunda olduğunu söyleyen Alman Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, “Umudum ve isteğim, Avrupa'nın bölünmüş son başkenti Lefkoşa'nın, Kıbrıs'ın yeniden birleşmesini yakında kutlayabileceğimizdir" diye konuştu.
Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier: “Umudum Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini yakında kutlamak”
Siyasetin imkansızı denemek zorunda olduğunu söyleyen Alman Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, “Umudum ve isteğim, Avrupa'nın bölünmüş son başkenti Lefkoşa'nın, Kıbrıs'ın yeniden birleşmesini yakında kutlayabileceğimizdir" diye konuştu.
Bugün Kıbrıs
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier Kıbrıs sorununu değerlendirirken siyasetin imkansızı deneme görevine sahip olduğunu söyledi.
Resmi ziyaret için Kıbrıs’ta bulunan Steinmeier, Kıbrıslı Rum mevkidaşı Nikos Hristodulides ile görüşmesinin ardından Kıbrıs sorunu hakkında konuştu. Cyprus Mail’de yer alan habere göre, Steinmeier, geçmişte Kıbrıs sorununun “daha iyi bir çözüm için umut veren iyimser aşamalar” gördüğünü ancak sonuçta bunların sonuçsuz kaldığını söyledi. “Bununla birlikte, siyaset imkansız görünen şeyi denemekle yükümlü” dedi, Alman Cumhurbaşkanı, Kıbrıslı Rum lider Hristodulides’i Kıbrıs sorununun çözümü için Birleşmiş Milletlerin desteği ve kararlarına öncelik vermesi nedeniyle övdü.
Steinmeier, AB-Türkiye ilişkileri ve Kıbrıs’ın AB’nin Kıbrıs sorunu için elçi atama talebi için, “Kıbrıs’ın bir elçiye sahip olma arzusunu ve ayrıca Türkiye’nin daha fazla dahil olma arzusunu kabul ediyorum. Kıbrıs’ta, bunu kim yaparsa yapsın, bunun Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin davranışı ve AB’ye yaklaşımı gibi meselelerle de bağlantılı olması gerektiği mesajını diğer üye devletlerin de Türkiye’ye vermesi gerekiyor” dedi. Alman Cumhurbaşkanı bu bağlamda Almanya ve diğer ülkelerin “BM’nin çabalarını destekleyeceğini” söyledi.
Bu amaçla önümüzdeki aylarda ilk kez Alman polis memurlarının BM’nin barışı koruma gücüne (Unficyp) katılmak üzere Kıbrıs’a gönderileceğini duyurdu.
Steinmeier, “Bu yılın Kıbrıs’ın AB’ye katılımı ve Kıbrıs’ın bölünmesinin 50. yıldönümü olduğu göz önüne alındığında, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için çalışmanın zamanı gelmiştir” dedi.
Ayrıca BM elçisi Maria Angela Holguin’in atanmasından duyduğu “memnuniyeti” de dile getirerek, “Bu, Kıbrıs sorununun çözümüne ivme kazandırmak ve durgunluğu kırmak için gönderilen önemli bir mesajdır” dedi. Holguin toplantılarının müzakere masasına dönüşe yol açabilmesi için ilgili tüm taraflara “uzlaşma için gerekli hazırlığı göstermeleri” çağrısında bulundu.
Dış çatışmalar meselesine geçerek, Kıbrıs’ı bölgede “özellikle İsrail’deki terörist saldırısından sonra” “güvenli bir liman” olarak nitelendirdi, Kıbrıs’ın Estia Planı ile Alman vatandaşlarının İsrail’den tahliyesini kolaylaştırdığını belirtti.
Hristodulides’e bu konuda “hızlı, çok yönlü ve etkili” desteği için teşekkür etti ve sivil savunma konularında işbirliğini güçlendirmeyi umduğunu söyledi.
HRİSTODULİDES: AB-ANKARA İLİŞKİLERİNİN ATEŞLİ DESTEKÇİSİYİM
Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulides ise konuşmasında AB ile Ankara arasında daha yakın ilişkilerin ateşli bir destekçisi olduğunu belirtti.
“Yakın ilişkiler; gelişmelerden ve Kıbrıs sorununun çözümünden geçiyor. Brüksel’de bu konuyla ilgili ileri düzeyde tartışmaların olmasından memnuniyet duyuyorum ve AB ile Türkiye arasındaki ilişkiler tartışılırsa Mart ayında Avrupa Konseyi’nin gündeminde ne olacağını göreceğiz” dedi.
Rum lider, AB’nin Kıbrıs sorununa müdahil olmasının çözüme ulaşmak için “katalizör görevi göreceğini”, Ankara’nın böyle bir şeyin gerçekleşmesi için “iradesini göstermesi” gerektiğini söyledi.
Kıbrıs ile Almanya arasındaki ilişkilerin “mükemmel” olduğunu da sözlerine ekledi.
“Kıbrıs, bölgeye en yakın AB üyesi ülkedir” diyerek, ülkenin tüm komşu ülkelerle mükemmel ilişkilere sahip olduğunu ve Kıbrıs’ın istikrar koşulları yaratmak için elinden gelen her şeyi yaptığını ekledi.
Avrupa Birliği’ndeki iç meselelere gelince, bloğun “kritik bir aşamada” olduğunu ve “ortak Avrupalı ailemizin geleceğini tartışmamız gerektiğini” söyledi.
“Kıbrıs Avrupa’nın daha fazla bütünleşmesinden yanadır” diye ekledi.
STEİNMEİER: UMUDUM KIBRIS’IN YENİDEN BİRLEŞMESİNİ KUTLAMAK
Steinmeier, “Bölgede yoğun zorlukların yaşandığı bir dönemde yaşıyoruz ve tüm Avrupa, Ukrayna’daki savaştan acı çekiyor” dedi.
Gazze’de yaşanan devasa insani krize bir çözüm bulunması gerektiğini ekledi.
“Bu yıl Berlin Duvarı’nın yıkılmasının üzerinden 35 yıl geçti. Umudum ve isteğim, Avrupa’nın bölünmüş son başkenti Lefkoşa’nın Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini yakında kutlayabileceğimizdir” diye konuştu.
Pazartesi günü ilerleyen saatlerde Hristodulides ve Steinmeier, Kıbrıs Ticaret Odası’nın ev sahipliği yaptığı öğle yemeğine katılmadan önce Lefkoşa belediye binasını ve yeşil hattı ziyaret etti.
Steinmeier daha sonra Kayıp Kişiler Komitesi’nin (KŞK) antropoloji laboratuvarını ve Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün (Unficyp) barış güçlerini ziyaret etti.
Akşam Steinmeier, Hristodulides’in onuruna başkanlık sarayında verdiği resmi yemeğe katıldı.

Cypriot President Nikos Christodoulides and German President Frank-Walter Steinmeier walk during a welcome ceremony outside the Presidential Palace in Nicosia, Cyprus February 12, 2024. REUTERS/Yiannis Kourtoglou
BUGÜN DÖNÜYOR
Steinmeier bugün Aglandjia’daki Makarios Lisesi’ndeki öğrencilerle ve ardından Kofi’deki göçmen kabul merkezindeki öğrencilerle konuşacak. Kendisine güneyin İçişleri Bakanı Constantinos Ioannou tarafından brifing verilecek.
Daha sonra rehberli bir turla Lefkara köyünü ziyaret ederek ardından Almanya’ya dönmeden önce Hristodulides ile öğle yemeği yiyecek.