Hristodulidis-Steinmeier görüşmesi tamamlandı

Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis, Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier'i askeri törenle karşıladı.

Bugün Kıbrıs

Kıbrıs’a dün gece gelen Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda görüştü.

RİK’in haberine göre Alman Cumhurbaşkanının Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yaptığı ilk resmi ziyaret kapsamında Hristodulidis ile yaptığı özel görüşmede konuşan Alman Cumhurbaşkanı Steinmeier, Kıbrıs’ı büyük zorluklarla dolu bir dönemde ziyaret ettiğini ve Almanya Dışişleri Bakanı sıfatıyla iki kez daha Lefkoşa’da bulunduğunu belirtti.

Almanya Cumhurbaşkanı, Gazze’deki savaşa, İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasının gerekliliğine ve Filistinli sivillere insani yardım sağlanmasının gerekliliğine özellikle değindi.

Almanya başkanlığından bir kaynak, RİK muhabiri Giorgos Pappas’a, ziyaretin ana mesajının “Almanya’nın Kıbrıs sorununa çözüm arayışında yapıcı adımları desteklediği” olduğunu ve Berlin’in Kıbrıs sorunundaki gelişmelere karşı hassasiyet gösterdiği, ılımlı iyimserlik taşıdığı ve Maria Angela Holgin’in Genel Sekreter’in Kıbrıs meselesindeki kişisel elçisi olarak atanmasından sonra başka adımların da atılacağını umduğunu belirtti.

Kathimerini’de yer alan bilgilere göre ise Hristodulides, Alman mevkidaşına hitaben şunları kaydetti:
“Ciddi zorluklarla karşı karşıya olan bir bölgeyi ziyaret ediyorsunuz. Bölgedeki en yakın AB üyesi ülke olan Kıbrıs, tüm komşu ülkelerle mükemmel ilişkiler sürdürüyor ve biz istikrar koşulları yaratmaya çalışıyoruz.”

Göreve geldikten kısa bir süre sonra Berlin’e yaptığı ilk resmi ziyareti hatırlatarak, görüşmelere ilişkin iyimserliğini dile getiren Hristodulidis, Steinmeier’in ziyaretinin ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve ortak sorunların ele alınmasının önünü açacağını öngördüğünü belirtti. “AB’de kritik bir dönemeçteyiz ve Avrupalı ailemizin geleceğini tartışmalıyız. Kıbrıs, Avrupa bütünleşmesinden yanadır” diyen Rum lider, Steinmeier’in, Avrupa için zorlu zamanlarda Dışişleri Bakanı olarak görev yaptığı süre de dahil olmak üzere geniş deneyimine dikkat çekti.

Buna cevaben, Dışişleri Bakanı olarak daha önce iki kez Kıbrıs’ı ziyaret eden Alman Cumhurbaşkanı Steinmeier, bölgedeki yoğun zorlukları kabul etti ve Ukrayna’daki savaştan kaynaklanan insani krize ve Orta Doğu’daki duruma vurgu yaptı. Bu krizlere acil çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi