Erdoğan 14 Şubat’ta Mısır’a gidiyor: Ajandasında Doğu Akdeniz denklemine girme isteği var

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüşmek üzere Kahire’ye gidiyor....

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Şubat’ta Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi ile görüşmek üzere Kahire’ye gidiyor. Erdoğan en son 2012’de Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile görüşmek üzere Kahire’yi ziyaret etmişti.

Evrensel’in haberine göre Müslüman Kardeşler iktidarının darbeyle devrilmesinin ardından başa gelen Sisi’yi katillikle suçlayan Erdoğan, dış politikadaki sıkışıklığı aşmak için ilişkilerini düzeltmeye çalışıyor.

Erdoğan ve Sisi’nin masasında, abluka altında saldırıların sürdüğü Gazze, Doğu Akdeniz’de enerji denklemi, Libya ve Kızıldeniz gibi birçok konu bulunuyor. Özellikle ikili ve bölgesel ticarete ilişkin bazı anlaşmalar Erdoğan-Sisi görüşmesindeki en kritik başlık. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da ikili ilişkilerin geliştirilmesinde İHA satışı ve yatırımlara dikkat çekerken, Erdoğan’ın ajandasında Doğu Akdeniz’deki enerji denklemine girme isteği bulunuyor.

DOĞU AKDENİZ’DE ENERJİ PASTASI
Mısır, Güney Kıbrıs, Yunanistan, İsrail, İtalya ve Ürdün tarafından 2019’da kurulan Doğu Akdeniz Gaz Forumu, bölgede paylaşım kavgasının arenalarından birini oluşturuyor. Doğu Akdeniz’de 1.7 milyar varil petrol rezervi ve 3.5 trilyon metreküp doğal gaz rezervi bulunduğu ifade ediliyor. Öte yandan Ukrayna’ya savaş açan Rusya’ya yönelik yaptırımlar nedeniyle Avrupa ülkelerinde yaşanan enerji krizi Mısır için önemli bir pazara dönüştü. Mısır, Filistin’e saldırılardan sonra azalsa da İsrail’den aldığı doğal gazı sıvılaştırıp Avrupa ülkelerine satıyor. Fakat Libya’daki Trablus yönetimi ile imzalanan anlaşma ile Doğu Akdeniz denklemine girmeye çalışsa da, Türkiye’nin foruma dahil edilmemesiyle Erdoğan yönetimi bölgede yalnızlaştırıldı.

Dış politikadaki tıkanıklığı aşmaya çalışan Erdoğan yönetimi düşman ilan ettiği ülkelerle son yıllarda arasını düzeltmeye çalışıyor. 7 Ekim’den sonra İsrail ile normalleşme süreci sekteye uğrayan Erdoğan, Doğu Akdeniz’in paylaşımında yer alan diğer ülkeleri geziyor. En son Yunanistan Başbakanı Mitsotakis ile samimi pozlar veren Erdoğan, şimdi Kahire ile ilişkileri düzeltme yolunda.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi