Almanya Cumhurbaşkanı bu gece Kıbrıs’a geliyor

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Kıbrıs sorununun hareketlendiği şu günlerde müzakerelerin başlamasına destek vermek için bugün adaya geliyor.

Bugün Kıbrıs

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik çabalara destek amacıyla Kıbrıs’a resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Bu ziyaret, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin başlamasından bu yana bir Alman cumhurbaşkanının Kıbrıs’a yaptığı ilk resmi ziyaret olma özelliğini taşıyor ve kaynaklara göre Almanya’nın Kıbrıs’a olan güçlü desteğini gösteriyor.

RİK’in haberine göre Cumhurbaşkanı Steinmeier’in üç günlük ziyareti esnasında, Berlin’in Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik yapıcı adımları destekleme konusundaki kararlı tutumu açık bir şekilde ortaya konulacak. Bu çerçevede, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri tarafından bir kişisel temsilcinin atanması gibi somut adımların atılmasının önemi vurgulanacak.

Berlin, sorunun çözümü için anlamlı bir diyaloğun yeniden başlatılması yönünde umutlu olduğunu ifade ediyor ve Birleşmiş Milletler’in çabalarını 50 polis memurunun UNFICYP misyonuna ilk kez katılımı gibi somut eylemlerle desteklediklerini belirtiyor.

Ziyaret süresince, Orta Doğu’daki kriz gibi diğer konular da ele alınacak ve Berlin’in, Lefkoşa’nın bu konudaki tavrından memnuniyet duyduğu bildiriliyor.

Cumhurbaşkanı Steinmeier’in resmi programı, yarın sabah güneydeki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenecek kısa bir ödül töreniyle başlayacak. Bu törenin ardından, Alman Cumhurbaşkanı ve Kıbrıs Cumhurbaşkanı arasında özel bir görüşme yapılacak ve sonrasında iki ülke delegasyonlarının kapsamlı görüşmeleri gerçekleştirilecek.

Nikos Hristodulidis ve Frank Walter Steinmeier’in basına açıklama yapmalarının ardından, yeşil hat boyunca yürüyüş yaparak Lefkoşa Belediye Binası’na gidilecek ve eski şehir ziyaret edilecek.

Öğleden sonra, Alman Cumhurbaşkanı Dea Antropoloji Laboratuvarı’nı ziyaret edecek ve barış güçleriyle bir toplantı gerçekleştirecek. Ayrıca “Avrupa Evi” ve Goethe Enstitüsü’nü ziyaret edecek ve Parlamento Başkanı Annita Dimitriou ile bir görüşme yapacak.

Akşam, Cumhurbaşkanı Steinmeier, Kıbrıslı Rum lider Hristodulidis’in ev sahipliğinde Başkanlık Sarayı’nda düzenlenecek resmi bir akşam yemeğine katılacak.

Salı günü ise Alman Cumhurbaşkanı, içlerinde Kofinou’daki göçmen kabul merkezinin de bulunduğu çeşitli yerleri ziyaret edecek ve İçişleri Bakanı tarafından merkez hakkında bilgilendirilecek.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi