Türkiye ile Katar arasında JETCO Protokolü imzalandı

Türkiye Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-Katar 1. Dönem Ekonomi ve Ticaret Ortak Komisyonu Protokolü için "Katar'ın ülkemizdeki yatırım imkanlarını değerlendirdiğini görmek bizleri memnun etmektedir" dedi.

Türkiye-Katar 1. Dönem Ekonomi ve Ticaret Ortak Komisyonu (JETCO) Toplantısı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Katar Ticaret ve Sanayi Bakanı Şeyh Muhammed bin Hamed bin Kasım Al Sani ve iki ülke yetkililerin katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi.

Toplantının ardından Bakan Bolat ile Katar Ticaret ve Sanayi Bakanı Al Sani’nin katılımıyla Türkiye-Katar 1. Dönem JETCO Protokolü imzalandı. Bakan Bolat, konuşmasında, Katar’ın Türkiye’nin Körfez bölgesindeki en önemli ticaret ortaklarından biri olduğunu belirterek, ikili ilişkilerde hükümetlerin ve siyasi liderlerin çabalarıyla yeni bir ivme yakalandığını ve iki ülkenin stratejik ortak olarak ilişkilerine devam etmesinin sağlandığını söyledi.

“JETCO PROTOKOLÜ MUTABAKATIMIZIN YANSIMASI”
Bolat, özel sektör temsilcilerinin de bu çok önemli ikili işbirliği mekanizmasına dahil olmasından ve katılımından memnuniyet duyduklarını belirterek, şöyle devam etti:

“Biraz önce imzalamış olduğumuz 1. Dönem JETCO Protokolü, ikili ticari ilişkilerden karşılıklı yatırımlara, müteahhitlik hizmetlerinden üçüncü ülkelerde işbirliğine; yeşil dönüşümden gümrük konularına ve ticareti geliştirecek faaliyetlere kadar pek çok farklı alana ilişkin son derece yapıcı görüşmelerimizin ve mutabakatımızın yansımasıdır.

JETCO Protokolümüze ikili ticari ilişkilerin ve yatırım olanaklarının geliştirilmesi amacıyla özel sektörlerimiz arasında işbirliği ve ziyaretlerin artırılması gerektiğini, ayrıca Katar’ın 2030 Vizyonu çerçevesinde müteahhitlik firmalarımızın Katar’da büyük altyapı ve üstyapı projelerini üstlenmeye hazır oldukları hususlarını dercetmiş bulunuyoruz. Bununla birlikte, hizmet sektörümüzün en önemli bileşenlerinden turizm ve sağlık turizmi alanlarında işbirliklerine hazır olduğumuz ve standardizasyon, akreditasyon ve metroloji alanlarında yetkili kurumlarımızın Katarlı muhatapları ile işbirliğine hazır olduklarını kayıt altına almamız bu hususların en kısa zamanda uygulamaya geçmesini sağlamak amaçlıdır.”

2023 yılında ikili ticaret hacminin yaklaşık 1,3 milyar dolara ulaştığını ifade eden Bakan Bolat, Katar şirketlerinin Türkiye’deki yatırımlarının 10 milyar dolara ulaştığını söyledi.

AA

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi