Garantörlere Kıbrıs turu, Türkiye için AB umudu

Diplomatik kaynaklara göre yeni süreç merkezi zayıflatılmış, kanatları güçlendirilmiş ‘gevşek federasyon’ temelinde gidiyor: BM temsilcisi Holguin, Kıbrıs’taki ilk turunu tamamladı. Ortak zemin arayışı için garantörlerle görüşmek üzere adadan ayrılıyor. Brüksel’de toplanan AB Dışişleri Bakanları ise Türkiye’ye acil Kıbrıs çağrısı yapıyor.

Bugün KIbrıs

KRİTİK TOPLANTILAR
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar yarın Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis ile görüşecek. Daha sonra Türk liderlerle temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gidecek. Ayrıca Londra ve Brüksel’i de ziyaret etmesi bekleniyor.

6 MART’TA GELECEK
İki taraftaki siyasi partilerle görüşmelerde bulunmak üzere 6 Mart’ta tekrara adaya geleceği belirtilen Holguin’in işleri kendi ekibiyle götüreceği ve eksikliğini gördüğü kadınların bu süreçte daha fazla yer almasını sağlayacağı öğrenildi.

AB’DEN KIBRIS ÇAĞRISI
Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları gayri resmi toplantısının ardından Türkiye ile yakınlaşma mesajı verildi. Yüksek Temsilci Josep Borrell, “Türkiye tarafına yönelme, Kıbrıs konusunu konuşma, dış politika alanında işbirliğini geliştirme, kısacası Türkiye ile ilişkileri iyileştirme yoluna girmeliyiz” dedi. AB Dönem Başkanı Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib ise “Türkiye giderek daha da vazgeçilmez bir ortak haline geldi. Kıbrıs konusu gibi sorunları da masaya yatırmak üzere çok yakın bir gelecekte toplantılar yapmak istiyoruz” dedi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi