Avrupa Parlamentosu’nun gündeminde çiftçilerin talepleri, Rusya ve nefrete karşı mücadele yer alıyor

Avrupa Parlamentosu'nun bu haftaki gündeminde, çiftçi talepleri, antisemitizm ve İslamofobi ile mücadele, Rusya'nın AB iç işlerine müdahale girişimleri, Yunanistan'daki hukukun üstünlüğü ve basın özgürlüğü tehditleri gibi önemli konular yer alıyor.

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Strasbourg’daki Genel Kurul oturumunda bu hafta gündemde yer alan konular arasında çiftçilerin talepleri, antisemitizm ve İslamofobi ile mücadele, Rusya’nın AB iç işlerine müdahale girişimleri ve Ukrayna’ya destek meseleleri bulunuyor. Ayrıca milletvekilleri, Yunanistan’da hukukun üstünlüğü ve basın özgürlüğüne yönelik tehditleri değerlendiren bir karar oylayacak.

Gündem uyarınca salı sabahı milletvekilleri, Konsey Başkanları ile 1 Şubat’taki olağanüstü Avrupa Konseyi de dâhil olmak üzere son AB zirvelerinin sonuçlarını görüşecek.

Salı günü milletvekilleri, yol güvenliğini artırmak için AB kurallarına ilişkin taslak üzerinde oylama yapacak.

Bir milletvekilinin Rus güvenlik servisleriyle iş birliği yaptığı iddialarının ardından AP, bu gelişmeyi ve diğer müdahale girişimlerini ele alacak.

Perşembe günü müdahale girişimleriyle ilgili bir karar Parlamentonun oyuna sunulacak.

Çarşamba günü milletvekilleri, Konsey ve Komisyon ile üye ülkeler genelinde artan İslamofobi ve antisemittik olaylar hakkındaki “endişe verici bilgileri” görüşecek.

AP, işyerlerinde kurşun ve diizosiyanat maruziyet değerlerini sınırlayan yeni kuralları da oylayacak.

AP’de, Yunanistan’da 2021 yılında gazeteci Giorgos Karaivaz’ın öldürülmesi soruşturmasında kaydedilen ilerleme eksikliği ışığında özellikle gazetecilerin güvenliği olmak üzere “son genel kurul oturumunda yapılan tartışmayı çerçeveleyen” bir karar üzerinde oylama da gerçekleştirilecek.

Salı günü milletvekilleri, AB’nin Kiev’in arkasında sağlam ve birleşik bir şekilde durma ihtiyacını yeniden teyit edecek.

Çarşamba günü milletvekillerinin perakende müşterilerinin ve işletmelerin banka hesaplarına aktarılan fonların tüm AB’de derhal ulaşmasını sağlamak için yeni kurallara yeşil ışık yakması bekleniyor.

AP, çarşamba günü Komisyon tarafından kabul edildikten kısa bir süre sonra AB’nin 2040 iklim hedefini belirleme önerilerini salı günü öğleden sonra görüşecek.

Milletvekilleri, Birliğin gıda sistemini daha sürdürülebilir ve dirençli hâle getirmek için yeni genomik tekniklere ilişkin AB kuralları konusundaki müzakereler için AP’nin pozisyonuna ilişkin nihaî duruşlarını belirleyecekler.

KHA

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi