12 yıl aradan sonra ilk: Erdoğan 14 Şubat’ta Mısır’a gidiyor

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce “zalim, katil Sisi” dediği Mısır Cumhurbaşkanı’yla görüşmek üzere 14 Şubat’ta Kahire’de olacağı belirtildi. İkilinin, ticari ilişkilerin yanısıra Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarına ilişkin deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşmasını da ele alması bekleniyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 12 yıl aradan sonra ilk Mısır ziyaretini Şubat ayında yapacağı, daha önce “katil, zalim” dediği Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ile görüşeceği belirtildi.

Ziyaret henüz resmi olarak duyurulmazken, Bloomberg ve Middle East Eye’a konuşan kaynaklar Erdoğan’ın 14 Şubat’ta Kahire’yi ziyaret etmesinin beklendiğini söyledi.

Middle East Eye haberi “Erdoğan Sevgililer Günü’nde Mısır’ı ziyaret etmeyi planlıyor” başlığıyla duyurdu.

Haberde ziyarete ilişkin bilgisi olan, ismi açıklanmayan iki Türk kaynağın Erdoğan’ın Kahire ziyaretini 14 Şubat’ta yapacağını söylediği aktarıldı.

Bu, Erdoğan’ın Mısır’a 12 yıl aradan sonra yapacağı ilk ziyaret olacak.

2020 yılından itibaren Ankara ile Kahire arasında normalleşmeye yönelik adımlar başlamış, 2022’de Katar’da düzenlenen FIFA Dünya Kupası’nın açılışında Erdoğan ile Sisi’nin el sıkıştığı anlar görüntülenmişti.

Mısır ile Türkiye Temmuz ayında karşılıklı büyükelçi ataması yapmıştı.

Erdoğan ile Sisi bu el sıkışmasının ardından ilk resmi görüşmelerini geçen Eylül ayında Yeni Delhi’de gerçekleştirilen G20 Zirvesi’nde yapmıştı.

Mısır’da 2013 yılında Müslüman Kardeşler çizgisindeki Muhammed Mursi’nin askeri darbeyle devrilerek Abdulfettah Sisi’nin Cumhurbaşkanı olmasının ardından Ankara ile Kahire arasındaki diplomatik ilişkiler maslahatgüzar seviyesine inmişti.

Erdoğan Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi için birçok kez “darbeci”, “katil”, zalim” ifadelerini kullanmıştı.

“REFAH SINIR KAPISINA GİTMESİ PLANLANIYOR”
Erdoğan’ın Kahire ziyaretinde ikili ticari ilişkilerin yanısıra Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarına ilişkin deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşmasının da ele alınması bekleniyor.

Ayrıca İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve ateşkes talepleri de gündeme gelmesi beklenirken, Ankara’daki bazı kaynaklara göre Erdoğan’ın Mısır ziyareti sırasında Filistinlilere insani yardımların geçiş noktası olan Refah sınır kapısına da gitmesi planlanıyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi