Haniye ve Netanyahu’dan ‘ateşkes’ açıklamaları

Hamas lideri İsmail Haniye, Paris'te düzenlenen müzakerelerden çıkan teklifi görüşmek üzere Kahire ziyareti için davet aldıklarını belirtti.

İsrail’in 7 Ekim’den beri Gazze’de düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinli sivillerin toplam sayısı 26 bin 751’e çıkarken, gözler olası yeni ateşkes anlaşmasıyla ilgili gelişmelere çevrildi.

CIA Başkanı William Burns, Mossad Başkanı David Barnea, Katarlı ve Mısırlı arabulucuların pazar günü Paris’te gerçekleştirdiği görüşmede, olası İsrail-Hamas anlaşması konusunda ilerleme kaydedildiği haberleri eşliğinde, hazırlanan ateşkes teklifi taraflara sunuldu. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, bugünkü açıklamasında, Paris planını aldığını, inceleyeceğini ve planı müzakere etmek için Kahire’ye gideceğini duyurdu.

“Hamas’ın her türlü ciddi teklif ya da fikirleri tartışmaya açık olduğunu” söyleyen Haniye, “İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik vahşi saldırılarını durdurması ve güçlerini bölgeden tamamen çekmesi önceliği temelinde yanıt vereceğiz” dedi.

Olası yeni anlaşma, Hamas’ın kadınlarla çocuklardan başlayarak geri kalan İsrailli rehineleri aşamalı serbest bırakması karşılığı İsrail’in aşamalı ateşkesini, Gazze Şeridi’ne yardım malzemelerinin girmesini, İsrail hapishanelerindeki Filistinli esirlerin serbest bırakılmasını içeriyor.

“TAM ZAFERE KADAR GAZZE’DEN ÇEKİLMEYECEĞİZ”
Ancak İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Hamas’la olası ateşkes anlaşmasının koşullarına ilişkin haberlere karşı çıktı. Netanyahu, bugünkü açıklamasında, olası esir takası mutabakatı için İsrail askerlerini Gazze’den çekmeyeceklerini ve İsrail hapishanelerindeki binlerce Filistinli esiri serbest bırakmayacaklarını söyledi.

Batı Şeria’da bir Yahudi yerleşimindeki askeri akademiyi ziyaret eden İsrail lideri, “Mutlak zaferden daha azına razı gelmeyeceğiz” diyerek şöyle devam etti:

“İsrail tüm hedeflerine ulaşacak. Bu, Hamas’ı ortadan kaldırmak, tüm rehinelerimizi geri almak ve Gazze’nin artık İsrail için bir tehdit oluşturmamasını sağlamak anlamına geliyor. O zamana kadar hiçbir Filistinli esir İsrail hapishanelerinden serbest bırakılmayacak.”

EN AZ 114 FİLİSTİNLİ DAHA ÖLDÜRÜLDÜ
İsrail saldırılarının dördüncü ayı doldurması yakınken, Gazze Şeridi’nin kuzey, orta, güneyine bombardıman ile Filistinlilerin kaçış çabası devam etti. Hamas’ın Sağlık Bakanlığı, İsrail’in son 24 saatteki saldırılarında en az 114 Filistinlinin daha öldürüldüğünü, 249 Filistinlinin daha yaralandığını duyurdu. Buna gör 7 Ekim’den beri öldürülen Filistinli sivillerin toplam sayısı 26 bin 751’e, yaralanan Filistinlilerin toplam sayısı 65 bin 636’ya çıktı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi