“İhtiyat Sandığı Fonu devletin değil, çalışanlarındır!”

Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Başkanı Arslan Bıçaklı, İhtiyat Sandığında alınmak istenen danışmanlık hizmetiyle ilgili tepkisini dile getirerek, Cumhurbaşkanının maaşının 4 bin Euro'ya denk geldiğini hatırlattı. Bıçaklı, istihdamın usulüne uygun yapılması gerektiğini vurguladı.

Bugün Kıbrıs

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) ve KKTC Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) tarafından bu sabah gerçekleştirilen eylemde, 8 bin Euro aylık danışman alımına karşı çıkıldı. Eylemde konuşan Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı, İhtiyat Sandığı Yönetimi’nin üyeleri olarak alınan bu kararı reddettiklerini ve Bakanın kararı onaylamadan iade etmesi gerektiğini vurguladı.

Bıçaklı, İhtiyat Sandığı’nın devletin bir fonu olmadığını, çalışanların alın terinden oluştuğunu ve her işçinin hesabına işlendiğini vurgulayarak, “Onun için İhtiyat Sandığı fonundan 1 Türk Lirası harcama yapılırken 8 yüz 80 defa düşünülmesi gerekir” dedi. Bıçaklı konuşmasında, İhtiyat Sandığı’nda da devletin diğer kademelerinde olduğu gibi dijital arşiv düzenlemesine gerek olduğunu söyleyerek bu uygulama için gerekli olan programın zaten alındığını ve yeni binanın hazır olduğunu kaydetti.

Konuşmasında, 18 Ocak’ta toplanan Yönetim Kurulu toplantısında danışman istihdamına 5 olumsuz oya karşı 3 olumlu oyla ret verildiğini anımsatan Bıçaklı, ancak 25 Ocak’ta yapılan toplantıda bakanın bu konuyu gündeme getirerek tartışma yaşandığı ve sonuçta 8 bin Euro aylık danışman maaşının işveren temsilcisinin oyuyla kabul edildiği anlattı.

Türk-Sen ve Hür-İş olarak bu kararı kabul etmeyeceklerini belirten Bıçaklı, bakanın bu kararı onaylamadan iade etmesi ve usulüne uygun olarak yeniden görüşülmesi çağrısında bulundu. Bıçaklı, iş yerinde grev sebepleri oluşabileceği ve çalışma barışının bozulabileceği uyarısında bulunduğu konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bizim Türk-Sen ve Hür-İş olarak ve burada temsil edilen diğer örgütler olarak böyle bir kararı, böyle bir uygulamayı kabul etmemiz mümkün değil arkadaşlar. Cumhurbaşkanının maaşı 4 bin Euro karşılığıdır. Eğer böyle bir şey yapılacaksa ihaleye çıkılacak, teklif alınacak ve öyle yapılacak. Dolayısıyla bu kararı biz bu şekilde uygulanmasının reddediyoruz ve kabul etmiyoruz. Sayın bakana buradan çağrımdır. Bu kararı onaylamayın! Başka kaoslar çıkar. Bu kararı böyle onaylarsanız, biz iki federasyon olarak bu iş yerinde grev sebebimiz olacak. Buradan söylüyorum. Bu kararı kabul etmemiz mümkün değildir. Sayın bakan bu kararı onaylamadan iade etsin, usulüne uygun olarak bu çalışmalar yeniden görüşülsün. Bu şekilde bir kararla bu şekilde bir uygulama yapılması kabul edilemez. Biz kabul etmeyeceğiz. Bunu da peşinen söyleyeyim. Bizi çalışma barışını bozacak başka yollara zorlamasın kimse.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi