Almanya: İsrail Uluslararası Adalet Divanı’nın kararına uymak zorunda

Almanya hükümeti, Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'le ilgili kararının uluslararası hukuk kapsamında bağlayıcı olduğunu ve İsrail'in de bunlara uymak zorunda olduğunu belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail’in Gazze’deki katliamına ilişkin açılan davada aldığı karara ilişkin açıklama yaptı.

Baerbock, yaptığı yazılı açıklamada, Uluslararası Adalet Divanı’nın davanın esasına ilişkin bir karar vermediğine ancak ihtiyati tedbirle ilgili önlemler alınmasına hükmettiğine işaret ederek “Bunlar uluslararası hukuk kapsamında bağlayıcıdır. İsrail de bunlara uymak zorundadır” ifadelerini kullandı.

Mahkeme’nin, İsrail’in Gazze’deki eylemlerinin 7 Ekim saldırılarının ardından geldiğini açıkça ortaya koyduğunu kaydeden Baerbock, Hamas’ın da uluslararası insancıl hukuka bağlı kalması ve tüm rehineleri serbest bırakması gerektiğini ifade etti.

Baerbock, “Bunu rehinelerin serbest bırakılması ve aynı şekilde mahkemenin İsrail’in Gazze’ye daha fazla insani yardımın girmesine acilen izin vermesi kararını da tüm gücümüzle destekleyeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

DURUŞMADA İHTİYATİ TEDBİRLE İLGİLİ ÖNLEMLER KARARI
Uluslararası Adalet Divanı, dünkü duruşmada, Gazze’de yaşanan insani trajedinin son derece farkında olduğunu ve can kayıplarından derin endişe duyduğunu bildirdi. Mahkeme, İsrail’in Soykırım Sözleşmesi çerçevesindeki yükümlülüklerinin bazılarını ihlal ettiğine ilişkin ihtiyati tedbir kararı almaya yetkisi olduğuna hükmetti.

Adalet Divanı, soykırım davasında İsrail aleyhine ileri sürülen iddiaların “makul seviyede” ispatlandığına karar verdi. Mahkeme İsrail’in saldırılarına maruz kalan Gazzelilerin, Soykırım Sözleşmesi’nin 2. maddesindeki “korunan grup” tanımını karşıladığını belirtti.

Gazze’deki felaket boyutundaki insani durumun, mahkemenin tedbir kararı vermesini gerektirecek düzeyde “acil tehlike” teşkil ettiğine de hükmetti.

Gazze’ye saldırılarda BM Soykırım Sözleşmesi’ni ihlali gerekçesiyle İsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanında açılan davada ihtiyati tedbir talebine dair karar duruşması görüldü. Güney Afrika’nın ‘acil ateşkes’ talebi reddedildi fakat mahkemede ‘soykırım riski var’ vurgusu yapıldı. Bu mahkemenin kararları bağlayıcı olmakla birlikte herhangi bir yaptırım mekanizması bulunmuyor. O yüzden, İsrail’in kararı yok sayma ihtimali var. Bundan sonra atılacak adımlar da bir noktada dünya kamuoyunun elinde.

ALMANYA DAVADA İSRAİL’İN ARKASINDA DURMUŞTU
Güney Afrika’nın Gazze’deki soykırım suçlarından dolayı İsrail’e uluslararası mahkemede açtığı davada İsrail’in yanında duran ilk ülke Almanya olmuştu.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi