KIBRIS’TA ÇÖZÜM İÇİN DİPLOMASİ HIZLANDI

Yeni atanan Birleşmiş Milletler (BM) temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar birkaç güne Kıbrıs’a geliyor, Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi’ne (AKPA) hitap etti, Maraş ve Kıbrıs Raporu görüşülmeye başlandı, Türkiye-Yunanistan yakınlaşıyor... Peki Kıbrıs Türk tarafı ve Ersin Tatar ne yapıyor?

Bugün Kıbrıs

AKPA’DA GÜNDEM KIBRIS
UBP milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu ve CTP milletvekili Armağan Candan 22-25 Ocak’ta Strazburg’da toplanan AKPA Genel Kurulu’na katıldı. Hristodulidis’in kurula hitabı sırasında Hasipoğlu söz aldı. Rum lidere daha önceki planlara hayır diyen tarafın kendileri olduğunu hatırlatarak, “Tavrınızda bir değişiklik var mı, Kıbrıslı Türklerle eşitliğe hazır mısınız?” diye sordu. Hristodulidis meselenin Türk işgali olduğunu, iki kesimli iki toplumlu siyasi eşitliğe dayalı federal çözümü desteklediklerini, müzakerelerin Crans Montana’da kaldığı yerden devamını istediklerini belirtti.

KIBRISLI TÜRKLERE AÇILIMLAR
Bugün Kıbrıs’a konuşan CTP milletvekili Armağan Candan ise üyesi oldukları Sosyalist Grup adına İtalyan milletvekilinin soru sorduğunu aktardı. Candan, Kıbrıslı Türklere dönük daha önce Hristodulidis’in açıklayacağını duyurduğu önlemler paketini sorduklarını belirtti. Rum lider, AKPA önünde taahhütte bulunarak önlemleri önümüzdeki günlerde açıklayacağını söyledi.

MARAŞ VE KIBRIS RAPORU
Avrupa Konseyi Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesinin gündeminde olan Maraş ve Kıbrıs Raporu da görüşülmeye başlandı. Ortaya çıkan taslakta Maraş’ın BM kararları çerçevesinde çözüme kavuşturulması, Türk tarafının daha ileri adımlar atmaması gerektiği vurgulandı. CTP’li vekil Candan, “AKPA’nın bu düzeyde Kıbrıs konusunun çeşitli yönlerini ele alan raporu ciddiyetle hazırlamasını önemsiyoruz. Kıbrıs sorununda hareketlilik yaşayacağımız bu dönemde önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

“TATAR BURALARA GELEMEZ”
Candan, “Kıbrıs Türk tarafı şu andaki politikasını sürdürdüğü ve müzakereler başlamadığı sürece, Kıbrıslı Türk Cumhurbaşkanının davet alıp da buralara gelip genel kurula hitap etmesi gibi bir şey söz konusu olamaz. Mevcut politika bu anlamda bu platformlarda kabul görmenizi mümkün kılmıyor” yorumunu yaptı.
Öte yandan genel kurul sırasında AKPA’nın yeni başkanı da seçildi. Yunanistan’dan Mitsotakis’in partisinden milletvekili Theodoros Rousopoulo yeni başkan oldu.

AZERBAYCAN İLE KRİZ
Ayrıca oturum sırasında Azerbaycan ile AKPA arasında büyük bir kriz yaşandı. Azerbaycan önümüzdeki günlerde yapacakları seçimlere AKPA’nın göndermek istediği seçim gözlem ekibine izin vermedi. Bunun üzerine AKPA, Azerbaycanlı milletvekillerinin akreditasyonunu onaylamadı ve Azerbaycan heyeti ülkesine döndü. Bu yetki belgeleri onaylanana kadar da Avrupa Konseyi’nin genel kurul ve toplantılarına katılamayacak.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi