Çekya Senatosu İstanbul Sözleşmesi’ne ‘hayır’ dedi

Çekya'da Senato, kadına yönelik şiddetle mücadelede uluslararası bir referans noktası olarak kabul edilen İstanbul Sözleşmesi'ni onaylamadı.

Senato’dan gelen karar Çek Cumhuriyeti’nin 2016’da imzaladığı sözleşmeden çekilmesi anlamına gelmiyor. Bu adım için Meclis’in de sözleşmeyi reddetmesi gerekiyor.

Parlamentonun üst kanadının temsilcileri sadece iki oy farkla sözleşmeye ‘hayır’ diyerek Prag’ı sözleşmeyi iç hukuki tüzüklerine dahil etmeyen azınlıktaki Avrupa ülkeleri arasında bıraktı.

Ülkede anlaşmaya karşı çıkan muhafazakar kanat, toplumda kadın ve erkek için “geleneksel rollerden” sapılmasına itiraz ediyor ve onaylayan ülkelerde şiddeti azaltmadığını ileri sürüyor.

“ULUSLARARASI BİR REZALET”
Başbakan Petr Fiala hükümeti ise Senato’dan çıkan karara tepki gösterdi. Reddin ülkenin şiddetle mücadelesini ve mevcut yasaları etkilemeyeceğini söyleyen Fiala, yasanın ileride onaylanması için daha geniş bir tartışma ortamına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Avrupa İşleri Bakanı Martin Dvorak ise sözleşmenin reddedilmesini “uluslararası bir rezalet” olarak nitelendirdi.

SÖZLEŞMEYE EV SAHİPLİĞİ YAPAN TÜRKİYE ÇEKİLMİŞTİ
Senato’dan gelen karar Çek Cumhuriyeti’nin 2016’da imzaladığı sözleşmeden çekilmesi anlamına gelmiyor. Bu adım için Meclis’in de sözleşmeyi reddetmesi gerekiyor. Fakat parlamentonun alt kanadının bu konuyu ne zaman ele alacağı kesinlik kazanmış değil.

2011’de İstanbul’da imzalanmasından dolayı İstanbul Sözleşmesi olarak adlandırılan anlaşma Avrupa Konseyi ve üye ülkeler tarafından oluşturulmuştu.

Resmi adı “Kadına Karşı Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele Hakkında Avrupa Konseyi Sözleşmesi” olarak geçen metin, kadına yönelik şiddeti bir insan hakları ihlali olarak kabul ediyor ve cinsiyete dayalı şiddetin çeşitli biçimlerini kapsıyor.

Türkiye de 2021 yılında anlaşmadan çekilmişti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****