Doğu Akdeniz Düşünce Kuruluşundan liderlere mektup

Doğu Akdeniz Düşünce Kuruluşu, Kıbrıslı liderler Ersin Tatar ve Nikos Hristodulidis'e birleşme konusunda daha fazla çaba göstermeleri çağrısında bulunan bir mektup yazdı.

Bugün Kıbrıs

Mektupta, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi yönünde kaydedilen ilerleme eksikliği nedeniyle duyulan üzüntü, umutsuzluk ve endişe dile getirildi.

Kuruluş, Kıbrıs halkının büyük bir kısmının Avrupa Birliği içerisinde işlevsel bir birleşik ve federal Kıbrıs istediğine inandığını ve liderlerden, halkın dileklerine uygun adımlar atmalarını talep ettiğini belirtti. Mektupta, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin son resmi raporunda bahsedilen esaslı tartışmalardan kaçınma ve barış sürecindeki ayrı pozisyonlara ilişkin rahatsızlığın altı çizildi.

Mektupta ayrıca, BM Güvenlik Konseyi kararları, Guterres Çerçevesi ve 2017 Crans Montana’da kaydedilen yakınlaşmalara atıfta bulunularak, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi için gerekli adımların atılması ve gerekli tavizlerin verilmesi için liderlere acil bir çağrı yapıldı.

Doğu Akdeniz Düşünce Kuruluşu, Kıbrıs’ta azınlık ayrılıkçı grupların oluşturduğu baskıya direnme ve Kıbrıs’ı geç kalmadan yeniden birleştirme hedefine kararlılıkla ulaşma çağrısı yaparak, mektubunu sonlandırdı. Liderlerden bu konuda somut adımlar atması ve Kıbrıs sorununa kalıcı bir çözüm bulunması yönünde kararlılık göstermeleri istendi.

Doğu Akdeniz Düşünce Kuruluşu
Christos P. Panayiotides, Lakis N. Zavallis, Androula Vassiliou, Takis Hadjidemetriou, Leontios Ierodiakonou, Serdar Atai, Charalampos M. Charalampous, Esra Aygin, Olympia Stylianou, Marios A. Bahas, Panayiotis D. Zaphiropoulos, Mine Yücel.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi