Atlı: “Alt-orta gelirli kesimler için sosyal konut uygulaması bir an önce hayata geçirilmelidir”
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mine Atlı, "İlk Evim Kredisi"nin olumlu bir adım olduğunu ancak hala alt-orta gelirli kesimlerin ihtiyacını karşılamaktan uzak olduğunu belirterek konut maliyetlerinin yüksekliği ve diğer ekonomik sorunlar nedeniyle devlet desteği olmadan ev sahibi olmanın zorlaştığını ifade etti.
Atlı: “Alt-orta gelirli kesimler için sosyal konut uygulaması bir an önce hayata geçirilmelidir”
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mine Atlı, "İlk Evim Kredisi"nin olumlu bir adım olduğunu ancak hala alt-orta gelirli kesimlerin ihtiyacını karşılamaktan uzak olduğunu belirterek konut maliyetlerinin yüksekliği ve diğer ekonomik sorunlar nedeniyle devlet desteği olmadan ev sahibi olmanın zorlaştığını ifade etti.
Bugün Kıbrıs
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mine Atlı, hükümet tarafından geçtiğimiz yıl uygulamaya alınan “İlk Evim Kredisi” imkanından yararlanan 262 kişinin ev sahibi olmasının olumlu bir adım olduğunu söyleyerek, ancak tüm bunların hala ülkede ihtiyaç duyulan alt-orta gelirli kesimlerin sosyal konut ihtiyacını karşılamaktan uzak olduğunu vurguladı.
ATLI: “SOSYAL KONUT, SOSYAL DEVLETİN GEREĞİDİR”
Parti adına yazılı açıklama yapan Mine Atlı, ekonomik sorunlar, pahalılık, fakirleşme, yolsuzluk ve rüşvet olayları, vergide adaletsizlik, eğitim ve sağlıktaki devasa sorunlar yanında, ülkedeki en önemli sorunlarından bir diğerinin de yurttaşların barınma gereksinimi olduğunu söyledi.
Mine Atlı, “Sosyal konut, sosyal devletin gereğidir. Son yıllarda pandemi döneminde tedarik alanında yaşanan sıkıntılar yanında, yabancıların gayrimenkul alımlarının piyasada egemen olması ve fiyatların derecesiz artışı sonrasında insanlarımızın devlet desteği olmadan ev sahibi olmaları nerede ise imkânsız hale gelmiştir” dedi.
“İLK EVİM KREDİSİ YANINDA AİLELER BİRİKİMLERİNİ ORTAYA KOYDU YA DA KREDİ ÇEKTİ”
Bu çerçevede hükümet tarafından geçtiğimiz yıl uygulamaya alınan “İlk Evim Kredisi” imkanından yararlanan 262 kişinin ev sahibi olmasının olumlu bir adım olduğunu kaydeden Mine Atlı, ancak tüm bunların hala ülkede alt-orta gelirli kesimlerin ihtiyaç duyduğu sosyal konuta sahip olmaktan uzak olduğunu vurguladı.
“İlk Evim Kredisi” tutarı olan 1.2 milyon TL’nin; orta/üst gelirli ailelerin ev sahibi olmasına yaklaşık 35 bin sterlinlik bir katkısı olmuştur” diyen Mine Atlı, kredi faiz oranının ve diğer şartların olumlu olmasının yanında ev fiyatlarının çok yüksek olması nedeniyle, imkanı olan ailelerin kendi birikimlerini de ev almak için ortaya koyduğunu veya ilave kredi aldıklarını hatırlattı.
“ALDIĞIMIZ DUYUMLARA GÖRE KTİMB BÜNYESİNDE BİR ‘KONUT KOOPERATİFİ’ KURULDU”
“İkinci ‘İlk Evim Kredisi” paketinin de bu çerçevede olacağı ve dar/sabit gelirli insanlarımızın ev sahibi olmasının yine mümkün olmayacağı ortadadır” diyen Mine Atlı, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) üyeleri öncülüğünde bir “konut kooperatifi” kurulduğu duyumunu aldıklarını kaydetti.
Mine Atlı, “Aldığımız duyumlar; ilgili yasada Meclis’te değişiklik çalışması hazırlıkları yapıldığı, böylece konut yapımında alınacak malzemelere KDV ve diğer vergi muafiyeti sağlanarak; yapım maliyetinin yüzde 30-40 oranında düşürülebileceği ve yaklaşık 35-40 bin sterlin maliyetle konut yapımının mümkün olabileceği yönündedir” dedi.
“VERGİ VE KDV MUAFİYETLERİNİN ETKİN DENETİMİ YAPILMALI”
Mine Atlı, bu sosyal konut projelerinin tamamlanmasının teminat altına alınmasının, inşaat süreçlerinde devlet tarafından etkin denetim yapılmasının, sağlanan vergi ve KDV muafiyetlerinin yalnızca sosyal konut projelerinde kullanılmasının denetiminin de yapılmasının ve nihayetinde konut başına 35-40 bin sterlin olarak öngörülen maliyetle konutların ihtiyaçlılara ulaşımının sağlanmasının önem arz ettiğini kaydetti.
Mine Atlı, “Unutulmasın ki kooperatifçilik kâr amacından daha çok sosyal sorumlulukla hareket edilmesi gereken bir alandır” diyerek süreçle ile ilgili çekincelerini ortaya koydu.
“ÜLKE GÖÇ ALIRKEN KENDİ VATANDAŞINI KORUYACAK TEDBİRLER ALMAK ŞARTTIR”
Devlet tarafından arazi tahsisi ile de adanın her yerinde bu kurulan kooperatif tarafından sosyal konut üretimine başlanabileceğine dikkat çeken Mine Atlı, öte yandan yine bu sosyal konutların alımında yurttaşlara uygun faiz oranlı kredi tahsisi için KKTC Merkez Bankası tarafından çalışmalar yürütüldüğünün de bilgileri dahilinde olduğunu kaydetti.
Mine Atlı, “TDP olarak, tüm bu çalışmaların bir an önce hayata geçirilmesinin ve dar/sabit gelirli insanlarımızın konut edinmelerinin sağlanmasının takipçisi olacağız. Ülkemizde geçmiş zamanlarda sosyal konut projeleri başarı ile hayata geçirilmiş olmasına rağmen buna uzun süredir ara verilmiştir” dedi.
“SOSYAL KONUT İÇİN TEK YOL YENİ İNŞAAT DEĞİL, ATIL DURUMDA BİNALAR DA DEĞERLENDİRİLEBİLİR”
İnsanların ülkesine yabancılaştığı ve kendi topraklarında azınlık durumuna düşüldüğünün yadsınamaz bir gerçeklik olduğunu, ülke göç alırken kendi vatandaşını koruyacak tedbirler almanın da şart olduğunu kaydeden Mine Atlı, yoksa kuzey Kıbrıs göç destinasyonu olurken ülke gençlerinin başka yere göç etmeye mahkûm olacağını kaydetti ve konut edindirme çalışmalarının bir an önce tamamlanmasının, yurttaşların bu topraklara yeniden tutunması yönünde olumlu bir adım olacağını belirtti.
Mine Atlı, “Ayrıca sosyal konut yapmak için yeni inşaat yapmak da tek yol değildir. Atıl durumda olan mevcut binaların renovasyonu ve tadilatı için de düşük faizli teşvik kredileri de önem arz etmektedir. Böylece hem sürdürülebilir kentsel ve kırsal dönüşüm hem de atıl vaziyette olan binaların yeniden hayat bulması söz konusu olur” dedi.
TDP Basın Bürosu