İlk Türk astronot Alper Gezeravcı uzay yolculuğuna çıkıyor

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) üniversite ve araştırma kurumlarınca hazırlanan 13 farklı bilimsel deneyi gerçekleştirecek.

Türkiye ilk astronotunu bu gece uzaya gönderiyor.

43 yaşındaki savaş pilotu Alper Gezeravcı 14 günlük bir misyon için Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’ndan Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) doğru havalanacak.

Axiom tarafından işletilen özel mekikte bir İsveçli, bir İtalyan ve bir İspanyol astronot da bulunacak.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gezeravcı’nın misyonunu Mayıs 2023’teki cumhurbaşkanlığı seçiminin iki turu arasında duyurmuştu.

Bursa’da bulunan GUHEM Uzay ve Havacılık Merkezi Direktörü Halit Mirahmetoğlu, “Bu tarihi olay teknolojik hedefleri doğrulayacak ve Türk halkının ulusal gururunu harekete geçirecek” diyor.

AFP’ye konuşan Mirahmetoğlu “Ama aynı zamanda yeni bir bilimsel inovasyon ve uluslararası işbirliği çağını da başlatacak.” ifadelerini kullandı.

Görevinin sembolik ağırlığının önemini vurgulayan Alper Gezeravcı ise “Türk halkının hayallerini uzayın derinliklerine taşımaya” hazır olduğunu söyledi.

Anadolu Ajansı’na verdiği demeçte “Bu yolculuk bizim için kendi başına bir amaç değil, sadece uzay çalışmalarımızın hedeflerine ulaşması için bir araç” dedi.

Aralık 2022’de Türkiye Uzay Ajansının (TUA) hazırladığı Milli Uzay Programı içinde yer alan “Ay Araştırma Programı-1 (AYAP-1)” için tasarlanan uzay aracına ait ilk detaylar paylaşılmıştı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi