Almanya İsrail’i savundu, yanıt Namibya’dan geldi: “Aynı sizin bize yaptığınız gibi soykırım!”

Güney Afrika'nın açtığı soykırım davasında İsrail'i savunan Almanya'ya tepki Afrika'dan geldi. Namibya, eski sömürgesi olduğu Almanya'ya 20. yüzyılın başında yaptığı soykırımı hatırlattı.

Güney Afrika’nın Gazze’deki soykırım suçlarından dolayı İsrail’e uluslararası mahkemede açtığı davada İsrail’in yanında duran ilk ülke Almanya oldu.

Yahudilere yönelik soykırım geçmişiyle, Gazze’deki savaşın başlamasından bu yana İsrail’in safında duran Almanya’nın davadaki bu çıkışına ilk tepki eski sömürgesinden geldi.

“ALMANYA KORKUNÇ TARİHİNDEN DERS ALAMIYOR”
Almanya’nın sömürge yönetimi altında 20. yüzyılın ilk soykırımının gerçekleştiği Güney Afrika bölgesindeki Namibya’nın Devlet Başkanı Hage Geingob, “Almanya’nın korkunç tarihinden ders alamamasına” dikkat çekti.

Almanya hükümetinin Güney Afrika’nın ahlaki bir dürüstlükle sunduğu şikayeti reddetmesine dair derin endişelerini dile getiren Geingob, Berlin’i Gazze’de 23 binden fazla Filistinli’nin hayatını kaybetmesini yok saymakla ve Uluslararası Adalet Divanı (ICJ) önünde İsrail hükümetinin soykırımcı ve ürkütücü eylemlerini savunmakla suçladı.

Namibya Devlet Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Almanya soykırıma karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ne bağlılığını ahlaki olarak ifade edemiyor. Gazze’deki holokost ve soykırımı destekleyerek Namibya’daki eşdeğer soykırıma da aynı muameleyi yapmış oluyor” denildi.

Açıklamada, “Devlet Başkanı Geingob, Alman hükümetine, ICJ’nin önünde üçüncü parti olarak İsrail’in soykırımcı eylemlerini savunma ve destekleme yönündeki zamansız müdahale kararını yeniden gözden geçirmeye çağırıyor. Gazze’de Filistinlilere dönük katliamı hiçbir barışsever insan yok sayamaz” ifadeleri kullanıldı.

GÜNEY AFRİKA’NIN İSRAİL’E AÇTIĞI DAVA
Güney Afrika, İsrail’in Birleşmiş Milletler (BM) Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle ICJ’ye acil dava başvurusunda bulunmuş ve İsrail’in Gazze’ye dönük 7 Ekim’de başlattığı askeri operasyonun acilen durdurulmasını talep etmişti.

Davada iki gün süren duruşmada Güney Afrika ve İsrail tarafları ifade verdi. Güney Afrika temsilcileri, İsrail’in hava ve kara saldırılarının Gazze nüfusunu tamamen yok etme amacıyla düzenlendiğini söyledi.

Almanya hükümeti, Güney Afrika’nın İsrail’e yönelik suçlamalarını “kararlı ve açık bir dille” reddederek, Güney Afrika’yı “Soykırım Sözleşmesi’nin temelsiz bir şekilde siyasi enstrüman haline getirmekle” itham etmişti.

BM üyeleri tarafından imzalanan 1948 Soykırım Sözleşmesi, Nazi Almanya’sının Yahudilere dönük soykırımından sonra 1948’de imzalanmıştı.

Gazze’deki savaşın başlamasından bu yana İsrail’e tepki gösteren Güney Afrika hükümeti, İsrail’in Filistin’de açık bir şekilde apartheid rejimi uyguladığına dair açıklamalarda bulunmuştu.

Sol Haber

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }