Pet şişelerde satılan sularda sanılanın aksine yüz kat daha fazla plastik parçaya rastlandı

Yeni yayımlanan bir araştırmaya göre plastik şişelerde satılan sular, sanılanın aksine yüz kat daha fazla plastik içeriyor.

Araştırma, National Academy of Sciences dergisinde 8 Ocak günü yayınlandı. Yeni bulunan bir tekniği kullanan bilim insanları, popüler markalara ait suların litresi başına ortalama 240 bin tespit edilebilir plastik parça saydı.

Bu sayı önceki tahminlerden 10 ile 100 kat arası daha yüksek.

Columbia Üniversitesi’nde Jeokimya profesörü ve makalenin ortak yazarlarından Beizhan Yan AFP’ye yaptığı açıklamada, “İnsanlar şişelenmiş sudaki nanoplastiklerden endişe duyuyorsa, musluk suyu gibi alternatifleri düşünmek mantıklı olabilir” dedi.

Ancak Beizhan Yan, susuz kalmanın insan vücudu üzerinde daha kötü etkisi olacağını, bu yüzden “şişelenmiş su içmeyin” tavsiyesinde bulunmadıklarını söyledi.

Artık mikroplastiklere kutuplardaki buzullardan dağ zirvelerine kadar her yerde rastlanıyor ve bu plastikler ekosistemlerde dalgalanarak içme suyuna ve gıdaya karışıyor.

Mikroplastiklerin ekosistem ve insan sağlığı üzerindeki etkileri konusunda sınırlı araştırma var. Ancak bazı erken laboratuvar çalışmaları, mikroplastikleri üreme anormallikleri ve mide sorunları da dahil olmak üzere toksik etkilerle ilişkilendiriyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi