Aliyev’den Avrupa’ya gaz ihracatını ikiye katlama sözü
Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, 2027'ye kadar ülkesinin Avrupa'ya doğalgaz ihracatının ikiye katlanacağını söyledi.
Bulgaristan-Sırbistan gaz boru hattının geçen hafta Sırbistan’da yapılan açılışına katılan Aliyev, Bakü’nün Brüksel’e verdiği 2027’ye kadar gaz sevkiyatını yılda 20 milyar metreküpe çıkarma sözünü tutacağını belirtti.
Azerbaycan’ın 2021’de Avrupa’ya 8 milyar metreküp doğalgaz ihraç ettiğini hatırlatan Aliyev bu rakamın bu yıl 12 milyar metreküpe kadar çıkacağını ve bunun ülkenin toplam gaz ihracatının yüzde 50’si olduğunu vurguladı.
Ancak Azerbaycan’ın Avrupa’ya gaz ihracatını ikiye katlaması için hem üretimi hem de Azerbaycan gazını Hazar Denizi’nden Avrupa pazarına taşıyan Güney Gaz Koridoru’ndaki transit boru hatlarının kapasitesini artırması gerekiyor.
Hazar Denizi’nden taşınan doğalgaz Gürcistan rotasıyla Ardahan üzerinden Türkiye’ye girdikten sonra Trans Anadolu doğalgaz boru hattı (TANAP) yoluyla Anadolu’nun tamamını geçerek Avrupa’ya ulaşıyor.
Bakü yönetiminin 13 Aralık’ta yayımladığı resmi verilere göre, Azerbaycan’ın ocak-kasım periyodundaki doğalgaz üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,5 artış göstererek 44 milyar metreküpe ulaştı.
Aynı dönemde Bakü’nün doğalgaz ihracatıysa yüzde 9,5 artarak 22 milyar metreküpe ulaştı.
Azerbaycan yönetimi doğalgaz üretimini artırmak için yeni projeler üzerinde de çalışıyor.
Abşeron gaz sahasında temmuzdan bu yana faaliyet gösteren Fransa merkezli TotalEnergies, 1,5 milyar metreküplük yıllık üretimin 5,5 milyar metreküpe çıkarılacağını duyurmuştu. Azerbaycan’daki gaz sahalarında çalışmalar yürüten Birleşik Krallık merkezli BP de ülkede yeni rezervler bulmak için sondaj faaliyetlerinin artırıldığını açıklamıştı.
Yine de gaz üretimini artırmak ve boru hatlarının kapasitesini genişletmek için ciddi yatırımlar gerekiyor.
Azerbaycanlı yetkililer bu konuda Avrupalı alıcıların gerekli taahhütleri verme konusunda ağır davranmasından şikayetçi.
Bulgaristan ve Sırbistan gelecek yıl Azerbaycan’dan alacakları gazı artıracaklarına yönelik anlaşmalar imzalasa da, Avrupa’nın diğer büyük gaz alıcılarının neden Bakü’yle 2027 hedeflerini içeren bir anlaşma imzalamadıkları belirsizliğini koruyor.
Ukrayna savaşının ardından Avrupa ülkelerinin Rus gazına uyguladığı boykot, gözlerin Azerbaycan’a çevrilmesine neden olmuştu. Avrupa’nın gaz ihtiyacını karşılayan Bakü yönetimi bölgenin enerji güvenliği için kilit bir konuma yükselmişti.
Avrupa ülkeleri savaş öncesi dönemde Rusya’dan yılda 155 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyordu. Bu yıl, eylüle kadar bu rakam 18 milyar metreküp olarak ölçüldü.
Independent Türkçe, Eurasia, AA