KTAMS açlık sınırı 17 bin 880 TL olarak açıkladı

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası Başkanı Güven Bengihan, asgari ücret ile açlık sınırı arasındaki farka dikkat çekerek acil yasal düzenlemelerle maaşlara hayat pahalılığı oranında artış yapılması çağrısı yaptı.

Bugün Kıbrıs

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, Kasım 2023 itibariyle dört kişilik bir ailenin açlık sınırını 17 bin 880 TL olarak açıkladı. Bengihan’ın Sağlık Bakanlığı’na bağlı Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi’nin verileri ve İstatistik Kurumu’nun fiyatları dikkate alınarak hazırlandığını aktardığı rapora göre, zorunlu gıda harcamalarının günlük ve aylık tutarları belirlendi. Yetişkin kadın için günlük 151,78 TL, yetişkin erkek için günlük 158,94 TL, 15-19 yaş çocuk için günlük 170,16 TL, 4-6 yaş çocuk için günlük 115,13 TL olarak hesaplandı.

Açlık sınırının 17 bin 880 TL olduğunu belirten Bengihan, ülkede Kasım ayında yüzde 4,42 enflasyon gerçekleştiğini ve yıllık enflasyonun yüzde 81.99 olduğunu vurguladı. Asgari ücretle açlık sınırı arasındaki farkın giderek arttığına dikkat çeken Bengihan, yüksek enflasyonun maaşlı kesimlerin alım gücünü hızla erittiğine işaret etti. Ayrıca, hayat pahalılığının maaşlara daha sık aralıklarla yansıtılması talebini dile getirerek, acil yasal düzenlemelerle asgari ücretle çalışanların maaşlarına hayat pahalılığı oranında artış yapılmasını istedi.

KTAMS tarafından paylaşılan tablo şöyle:

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi