Volt Kıbrıs, adanın siyasi haritasını değiştirdi

Lefkoşa'da gerçekleşen kuruluş kongresiyle siyasi arenaya çıkan Volt Kıbrıs, modern, demokratik ve çeşitlilik ilkesine dayalı bir siyasi oluşum olarak adını duyurdu. Birleşik bir Kıbrıs ve güçlü bir Avrupa vizyonuyla yola çıkan Volt Kıbrıs, rasyonellik ve ılımlılığın sesini güçlendirmeyi hedefliyor.

Bugün Kıbrıs

Lefkoşa’da 3 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirilen Volt Kıbrıs Kuruluş ve Tüzük Kongresi, Adanın siyasi arenasında yeni bir dönemin kapısını araladı. Modern, demokratik, ilerici ve pragmatik bir parti olarak tanımlanan Volt Kıbrıs, Avrupa’nın genel siyasi hareketi olan Volt Europa’ya üye olarak, diğer Avrupa Volt partileriyle işbirliği içinde politikalarını belirleyecek.
Volt Kıbrıs Genel Sekreterliği görevine getirilen Kıbrıslı Türk Hulusi Kilim, partinin kuruluşundan bu yana Kıbrıs’ın tüm toplumlarını bir araya getiren ve tüm Kıbrıslıların sesi olmayı hedefleyen bir siyasi oluşum olduğunu vurguladı.

Partiden yapılan açıklamada, Volt Kıbrıs’ın özerk bir şekilde ülkenin politika ve pozisyonlarını belirleyerek, Avrupa çabalarına katkıda bulunmayı hedeflediği bildirildi. Kurulan bu yeni siyasi oluşumun temel amacının ise, devletin, kurumların, toplumun ve kamusal yaşamın demokratikleşmesine ve modernleşmesine etkin bir şekilde katkıda bulunmak olarak açıklandı. Parti açıklamasında aynı zamanda, Avrupa Birliği’nin geliştirilmesi, entegrasyonu ve güçlendirilmesine yönelik pan-Avrupa çabalarına da odaklanmayı amaçlandığı vurgulandı.

“TÜM KIBRISLILARIN SESİ OLMAYI HEDEFLEYEN BİR SİYASİ OLUŞUM”
Kuruluş kongresinde Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulidis’i temsilen Hükümet Temsilcisi Yardımcısı Yiannis Antoniou’nun yanı sıra DİSİ, AKEL, DİKO ve DİPA partilerinden ve Kıbrıslı Türk siyasi partilerden Toplumcu Demokrasi Partisi ve Yeni Kıbrıs Partisi’nin temsilcileri de yer aldı. Kongre, Avrupa’nın genel siyasi hareketi Volt Europa’nın yeni seçilen Eş Başkanı Mels Klabbers’in özel selamlamasıyla renklendi.
Parti Genel Sekreteri Hulusi Kilim, kuruluşun bir milat olduğunu vurgulayarak, “Alışılagelmiş olanlardan farklı, fakat bir o kadar da doğal bir siyasi örgütlenmeyi başlatıyoruz. Kuruluşundan bu yana Kıbrıs’ın tüm toplumlarını bir araya getiren ve tüm Kıbrıslıların sesi olmayı hedefleyen bir siyasi oluşum” dedi. Kilim, aynı zamanda vatandaşları Volt’a katılmaya çağırarak, “Vatandaşların hakları için, hiçbir vatandaşın geride kalmaması için, üzerimize verilmeyen sorumluluklar için, ülkemizde barış, uzlaşı için, hep birlikte kendi gücümüzle çalışalım” diye ekledi.

“SİYASİ EROZYONUN KARANLIĞINA IŞIK İSTİYORUZ”
Kurucu Komite adına konuşan Andromachi Sofokleous, yeni partinin temel ilke ve değerlerini paylaşarak, “Volt’un varoluş sebebi vardır, çünkü rahatsızız, çünkü muhafazakarlığın, yolsuzluğun, siyasi erozyonun karanlığına ışık istiyoruz. Çünkü biz kendi gerçeğimizi dillendirmeye ve politik seviyede savunmak istiyoruz. Çünkü bağımlılıklara hapsolmayacak, geriye dönük yüklerin olmadığı yeni bir siyasi alana ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

Siyasi Konsey tarafından yapılan açıklamada ise “Vizyonumuz, birleşik ve güçlü bir Avrupa’da, refah ve sosyal adaletten oluşan birleşik bir Kıbrıs’tır. Volt’un toplumun ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu büyük değişim ve reformların katalizörü olacak siyasi güç olması için tüm yurttaşlarımızı bize katılmaya çağırıyoruz” denildi.

Kongrenin ardından oluşturulan Siyasi Konsey, Parti Yönetim Kurulu’nu belirledi. Genel Sekreterlik görevini Hulusi Kilim üstlenirken, Eşbaşkanlık görevini Alexandra Attalides ve Harilaos Velaris paylaştı. Siyasi Konsey, partiyi yaklaşan Avrupa Parlamentosu ve yerel yönetim seçimleri ile bir yıl içinde gerçekleştirilecek olan seçim kurultayına taşıyacak.

Bu gelişmelerle birlikte, Volt Kıbrıs’ın siyasi sahnedeki etkisi ve rolü önümüzdeki dönemde daha yakından izlenecek gibi görünüyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi