KTEZO: “Tüm tarımsal araziler koruma altına alınmalıdır”

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) Yönetimi, tarımsal arazilerin korunması ve İmar Planları konusunda bilinçli adımlar atılması için çağrıda bulundu.

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, toprak varlığının emlak ve inşaat sektörleri üzerinden hangi ülkeye pazarlandığı konusundaki tartışmalara dikkat çekildi. Yapılan açıklamada, özellikle İmar Planlarının bilinçli olarak yapılmaması ve geciktirilmesinin, Mesarya’dan Kapaz’a kadar tüm varlıkların bilinçli bir şekilde pazarlanmasına neden olduğu vurgulandı.

Yönetim Kurulu, en verimli tarımsal arazilerin satıldığı, geriye kalanların ise satılık olduğu bir durumun oluştuğuna işaret ederek, bu durumun ülkenin geleceği için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Açıklamada, emlak ve inşaat sektöründe yaşanan alıcı patlamasının kaynağının sorgulanması gerektiği, gelen sermayenin niteliği, kaynağı ve kayıtdışılığının dikkate alınması gerektiği vurgulandı.

Yönetim Kurulu, rant ve kara paranın geçici çözümler sunabileceği ancak uzun vadede sürdürülebilir olmadığına dikkat çekti. Ayrıca, nüfus artışı, çevre talanı ve altyapı eksikliği gibi sorunlara değinilerek, ülkenin politika eksikliklerinden kaynaklı olarak birçok alanda geç kaldığına vurgu yapıldı.

Açıklamada, ilk adım olarak İmar Planlarının yapılması ve yayınlanması, tarımsal arazilerin koruma altına alınması, inşaata ve inkişafa kapatılması önerildi. Yönetim Kurulu, bu konuda duyarlı olan tüm çevrelere seslenerek, ülkenin ekonomik, turistik, eğitim ve inşaat alanlarında sürekli, kaliteli ve toplumun geniş katılımını içeren bir planlama yapılması çağrısında bulundu.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi