İsias sanıklarının düşük ceza almasını öngören iddianame kabul edildi

İddianameye göre sanıklar, İsias Otel’de kaybettiğimiz canlara karşılık çok az bir süreliğine cezaevinde kalacakları ve adeta ceza almadan kurtulacakları şekilde cezalandırılacak.

Bugün Kıbrıs

Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığının, 35’i Şampiyon Meleklerimiz toplamda 72 kişiye on saniye içinde mezar olan İsias Otel ile ilgili hazırladığı iddianamenin, mahkeme tarafından kabul edildiği öğrenildi.

35 Kıbrıslı Türk sporcunun ve bir o kadar Türkiyeli genç turizm rehberinin yaşamını yitirdiği, bir anda kum yığınına dönen İsias Otel ile ilgili iddianameye göre sanıklar, ‘bilinçli taksir’ ile ölüme sebebiyet vermekten yargılanacak. Böylesi bir ceza, sanıklar için ceza değil ödül niteliği taşıyor. İddianamede yer alan bilinçli taksirle öldürme için en yüksek ceza 22.5 yıl. Dahası, bilinçli taksirle öldürmeye verilecek cezada, kaç canın yitirildiği cezayı belirlemede bir ölçüt değil. Yani 72 canın bedeli en fazla 22,5 yıl olabilir.

Bilindiği gibi iddianame, gündeme geldiği ilk günden beri bilinçli taksirle öldürmeden ceza verilmesine yönelik olduğundan oldukça tepki çekmişti. Bugün Kıbrıs’ın ulaştığı kaynaklara göre iddianamenin kabul edilmesi, beklenen bir sonuçtu ve adaletin sağlanması yolunda rahatsız edici olsa da belirleyici değil. Mahkemenin yargı sürecinde savcıların değerlendirilmesi ile bağlı olmayacağı ve öldürme suçunun olası kastla işlendiğine dair karar verebileceği de öğrenildi.

Hatırlanacağı gibi, iddianame basına yansımadan önce, bu konudaki beklenti, iddianamede ‘bilinçli taksir’le ölüme sebebiyet verme yerine ‘olası kast’ ile öldürmeden cezalandırmanın talep edilmesiydi. Ancak beklenen olmadı. Bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermeden hazırlanan iddianamenin aksine İsias sanıklarının 72 can için ayrı ayrı cezalandırılması anlamına da gelen ‘olası kastla’ öldürmeden yargılanmasını ve cezalandırılmasını talep eden Kıbrıslı Türk aileler ve hukukçular, davanın başından beri vurguladıkları gibi yargıya ve adalete olan inançlarını kaybetmek istemediklerini, adalet için ne gerekirse yapacaklarını bir kez daha ifade ettiler.

İsias Otel ile ilgili hukuki süreç, ilk günden beri Kıbrıs Türk Barolar Birliği (KTBB) öncülüğünde, Türkiye Barolar Birliği (TBB), Cumhuriyet Meclisi Komitesi ve Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği arasındaki işbirliğiyle yürütülüyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi