“Zor Zamanlarda İnsan Hakları Çalıştayı” gerçekleşti
İnsan Hakları Platformu (İHP) tarafından bugün gerçekleşen etkinlikte, Kıbrıs'ın kuzeyinde oluşturulan insan hakları izleme raporları katılımcılara sunuldu.
“Zor Zamanlarda İnsan Hakları Çalıştayı” gerçekleşti
İnsan Hakları Platformu (İHP) tarafından bugün gerçekleşen etkinlikte, Kıbrıs'ın kuzeyinde oluşturulan insan hakları izleme raporları katılımcılara sunuldu.
Bugün Kıbrıs
İnsan Hakları Platformu (İHP), “Zor Zamanlarında İnsan Hakları Çalıştayı”nı bugün KTÖS Salonu’nda düzenledi. İHP birleşenlerinin yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ve AB Program Destek Ofisi (EUPSO) İşbirliği Müdürü Stefan Simosas ile Avrupa Komisyonu Program Yöneticisi Mihai-Florin Stoleru da çalıştaya katılanlar arasında yer aldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İHP Başkanı Süreyya Çelmen, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabulünün 75’inci yılında özelde Kuzey Kıbrıs’ta genelde ise dünya genelinde çok sayıda hak ihlali ile karşı karşıya olunduğunu söyledi.
“İnsan Hakları herkes içindir” diyen Çelmen, Derneğin bu felsefeyle faaliyetlerini sürdürdüğünü kaydetti.
Avrupa Birliği Program Destek Ofisi İşbirliği Müdürü Stefan Simosas ise çalıştayın AB Mali Yardım projesi çerçevesinde düzenlendiğini belirterek, Kıbrıs’ta insan haklarının savunulmasının, mali yardım projesinin bir parçası olduğunun altını çizdi.
Kıbrıs Türk toplumu içerisindeki insan hakları olaylarının, hazırlanan raporların içerisinde yer aldığını ifade eden Simosas, Çalıştay’da tartışılacak konuların bazı sıkıntıları çözeceğine inandığını söyledi.
Çalıştay kapsamında İHP tarafından hazırlanan altı izleme raporu, katılımcılara sunuldu. Didem Eroğlu, “Kıbrıs’ın Kuzeyinde Örgütlenme ve Barışçıl Toplanma Hakkı İzleme Raporu”; Öncel Polili, “Kıbrıs’ın Kuzeyinde İfade Özgürlüğü Raporu”; Fezile Osum, “İnsan Ticaretiyle Mücadele İzleme Raporu”; Aslı Murat, “Kıbrıs’ın kuzeyinde Mülteci Hakları İzleme Raporu” ile “Kıbrıs’ın kuzeyinde İşkence Yasağı ve Alıkonma Koşulları İzleme Raporu”; ve Erman Dolmacı, “Kıbrıs’ın kuzeyinde LGBTİ+’ların İnsan Hakları’nı İzleme Raporu”nu katılımcılara sundu.
Sunulan raporların tümünde dikkat çeken ortak nokta Polis Genel Müdürlüğü dışında herhangi bir devlet kurumunda veri tutulması oldu. Konuşmacılar, PGM’den alınan verileri kendi topladıkları verilerle karşılaştırdıklarında ise hatalara rastlanıldığına dikkat çekti. İnsan hakları bakımından uygulamada bir standart olmayışı ve insan hakları ihlallerine dair yapılan soruşturmaların yetersiz ilerlemesi de raporlarda öne çıkan diğer bir konu oldu.
Sunumların ardından sivil toplum örgütlerinin katılımı ile gerçekleşecek atölye çalışmaları için masalara ayrılan katılımcılar tematik başlıklarda tartışmalar yapacak. Masa toplantılarının sonunda ise sunum yapılarak çalıştay tamamlanmış olacak.