Kadına şiddette ‘polislik mesele yok’!

CTP Kadın Örgütü Başkanı, milletvekili Doğuş Derya, Bugün Kıbrıs’a yaptığı açıklamada polisin Kadına Yönelik Şiddete Karşı Müdahale Birimlerinin, Lefkoşa dışındaki bölgelerde aktif olarak çalışmadığını belirtti.

Bugün Kıbrıs

Polisteki ilgili birimlere yapılan başvuruların 2021 yılından sonra düşüş gösterdiğini gözlemlediklerini ifade eden Doğuş Derya, “Ocak-Aralık 2022’de 957 kişi, Ocak-Ekim 2023’de ise 770 kişi şiddete maruz kaldığı şikayeti ile polise başvurdu. Aslında şiddet azalmadı, ‘polislik mesele yok’ diye tutulan vakalarda artış oldu” dedi. Artan nüfus karşısında polisin yetersiz kaldığını da belirten Derya, ilgili birimlerin kadın personel ve hizmet içi eğitim anlamında güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Derya ayrıca özellikle 2022-2023’te derinleşen yoksulluk karşında kendine avukat tutamayacak durumda olan kadınların sayısının arttığını vurguladı.

Derya şunları söyledi:
2021’DE AMİR BAŞKA İLÇEYE GÖNDERİLDİ
“2021 yılının ortalarında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi’nin (TOCED) bir parçası olarak kurulmuş olan Kadına Yönelik Şiddete Karşı Müdahale Biriminin amirinin başka bir ilçeye görevlendirilmesi dolayısıyla kadınlar olarak eylem yapmıştık ve bu birimin etkisiz hale getirilmemesi için tepkimizi ortaya koymuştuk. O dönemde Polis Genel Müdürlüğü Ağustos ayında bir açıklama yaparak, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Müdahale Biriminin tüm ilçelerde faaliyete geçeceğini ve kadın personel görevlendirilmesi vasıtasıyla da çok daha aktif bir şekilde çalışacağını söyleyip, Lefkoşa, Mağusa, Girne, Güzelyurt ve İskele Şubelerinin telefon numaralarını paylaşmıştı. Fakat daha sonraki süreçte gördük ki Lefkoşa dışındaki bölgelerde Kadına Yönelik Şiddete Karşı Müdahale Birimleri aktif olarak çalışamıyor.

CTP BAŞVURU VERİLERİNİ TOPLADI
CTP Kadın Örgütü olarak bir süredir yürüttüğümüz sosyal politikalarda sorunlar ve çözümler raporu kapsamında, polisin Kadına Yönelik Şiddete Karşı Müdahale Birimini de TOCED’i de ziyaret edip, hem Alo İmdat hattı olarak çalışan 183’e hem de polisin imdat hattı olarak çalışan 155’e yapılan başvuruların verilerini topladık.
PGM, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Müdahale Birimine gelen başvuru sayılarının az önce de bahsettiğim 2021 yılından sonra düşüş gösterdiğini gözlemledik. Ocak-Aralık 2022’de 957 kişi, Ocak-Ekim 2023’de ise 770 kişi polise “ben şiddete maruz kalıyorum” şikayeti ile başvurmuş fakat yine aynı şekilde ‘polislik mesele yok’ diye tutulan vakalarda da artış olmuş. Bu da gösteriyor ki aslında PGM’ye yapılan başvurular Kadına Yönelik Şiddete Karşı Müdahale Birimine gelen başvuru sayıları düşmüyor, bilakis ‘polislik mesele yok’ adı altında dosyalanan ya da kapatılan sayıda artış oluyor.

KADINA ŞİDDET AZALMIYOR
Nitekim Alo 183 TOCED imdat hattına gelen başvuruları da ihbarları da polise gelen ihbarlarla kıyasladığımızda TOCED’e ayda ortalama 4 kadının şiddet şikayeti ile başvurduğunu görüyoruz. Bu da haftada bir kadın “ben sıcak şiddet yaşıyorum ve sığınma evine yerleşmek istiyorum” şikayeti ile TOCED’e başvuruda bulunuyor. Daha önce polisin tuttuğu verilerde, ortalama günde 3 kadın şikayette bulunurken bu şu anda ortalama günde 2’ye düşmüş durumda. Ama az önce de ifade ettiğim gibi aslında ‘polislik mesele yok’ adı altında tutulan dosyalarda artış oluyor, kadına yönelik şiddetin azalmadığını zaten her gün basına yansıyan haberlerden görüyoruz. Buna karşı etkili mücadele mekanizmalarının bir miktar güç kaybettiğini görüyoruz. Bu bağlamda, PGM’nin Kadına Yönelik Şiddete Karşı Müdahale Biriminin hem kadın personel hem de hizmet içi eğitim anlamında güçlendirilmesi gerekiyor. Çünkü artan nüfus ve nüfusa paralel olarak yükselen şiddet olaylarının karşısında polisin yetersi olduğunu görüyoruz. Bu da polis teşkilatının bir miktar daha güçlendirme ihtiyacını gözler önüne seriyor.

DERİN YOKSULLUK SAVUNMASIZ BIRAKIYOR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Barolar Birliği arasında yapılan adli yardım protokolü kapsamında 2021 yılında 67 kişi adli yardım protokolünden faydalanırken 2022 yılında 105 kişi faydalanmış, 2023 yılının Ocak-Eylül yani 9 aylık dönemde 121 kişi adli yardımdan yararlanmış. Bu aslında özellikle 2022 ve 2023’te yoksulluğun derinleştiğini ve kendine avukat tutamayacak durumda olan kadınların sayısının arttığını gösteriyor. Bu da derinleşen yoksulluk karşında kadınların şiddete karşı ne kadar savunmasız olduğunu ortaya koyan verilerden biri olarak karşımızda duruyor.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(32) "https://bugunkibris.com/2024/10/" ["reklam_gorseli"]=> bool(false) ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "2" ["reklami_yayinla"]=> bool(false) }