Yapay zeka, kalp krizini 10 yıl önce haber verebiliyor
Yeni araştırmaya göre yapay zeka aracı 3 binden fazla kalp krizini doğru tahmin etti.
Yeni bir araştırmaya göre yapay zeka, bir kişinin kalp krizi geçirme riski altında olup olmadığını 10 yıl öncesine kadar tahmin etmeye yardımcı olabiliyor.
Bilim insanları bu keşfin, yeni yapay zeka aracının yaygınlaştırılması halinde Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Sistemi’nin (NHS) binlerce kalp krizi ölümünü önlemesine ve hastaların neredeyse yarısının tedavisini iyileştirmesine yardımcı olabileceğini söyledi.
Oxford Üniversitesi’nin yaptığı çalışmada, arterlerdeki herhangi bir tıkanıklığı veya daralmayı tespit etmek için kullanılan kalp tomografisi taramalarının doğruluğunu yapay zeka kullanarak iyileştirmenin yolları araştırıldı. Bu aracın binlerce kalp krizini doğru şekilde öngörebileceği tespit edildi.
İngiltere Kalp Vakfı’nda (BHF) Kardiyovasküler Tıp Başkanı ve Oxford Üniversitesi’nde Akut Multidisipliner Görüntüleme ve Girişim Merkezi Direktörü Profesör Charalambos Antoniades, çalışmanın göğüs ağrısıyla hastaneye giden ve daha sonra eve geri gönderilen bazı hastaların arterlerinde herhangi bir hastalık belirtisi olmasa bile, önümüzdeki 10 yıl içinde kalp krizi geçirme riskinin yüksek olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.
Antoniades şöyle dedi:
“Burada klinisyenlere riskin doğru resmini sunmanın birçok kalp hastası için tedavi sürecini değiştirebileceğini ve iyileştirebilme potansiyeli olduğunu gösterdik.
Bu yapay zeka aracının yakında NHS genelinde uygulanmasını ve Birleşik Krallık’ta (BK) her yıl kalp krizinden kaynaklanan binlerce önlenebilir ölümün engellenmesine yardımcı olacağını umuyoruz.”
Bu gelişme, hükümetin NHS tröstlerinin tıbbi görüntüleme ve tedavi kararlarının alınmasına yardımcı olmak amacıyla kullanılanlar da dahil olmak üzere yapay zeka araçlarına ödeme yapmak için başvurabilecekleri 21 milyon sterlinlik (yaklaşık 600 milyon TL) ortak fon açıklamasının ardından geldi.
Araştırmayı finanse eden BHF’ye göre, BK’de her yıl yaklaşık 350 bin kişi kalp taraması yaptırıyor. Ancak bu taramaların kalpteki küçük, belirlenemeyen daralmaları tespit etmedeki başarısızlığı nedeniyle birçok hastanın kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiği belirtiliyor.
Araştırmacılar, BK’deki 8 hastanede rutin taramalardan geçen 40 binden fazla hastanın verilerini analiz etti. Yapay zeka aracı, yaklaşık 8 yıl boyunca 3 bin 393 hasta üzerinde daha test edildi ve yapay zeka yazılımının kalp krizi riskini doğru şekilde tahmin edebildiği görüldü.
Sonuçlar arterlerde “kayda değer” daralma gösterenlerin ciddi bir kalp krizi geçirme olasılığının daha yüksek olduğunu ancak kayda değer daralması olmayan hastaların iki katının da ölümcül olabilecek kalp krizi geçirdiğini buldular.
Ekip, iltihaplı arterlerin etrafındaki yağda meydana gelen ve kalp krizi riskine işaret edebilen değişikliklere ilişkin bilgiler kullanılarak eğitilen bir yapay zeka programı geliştirdi.
BHF’nin Tıbbi Direktörü Profesör Sir Nilesh Samani, araştırmanın gelecekte kalp krizi geçirme riski en yüksek olanların belirlenmesinde “yapay zeka tabanlı teknolojinin oynayabileceği kıymetli rolü gösterdiğini” söyledi.
Samani sözlerine şunları ekledi:
“Her yıl çok sayıda insan yok yere kalp krizinden ölüyor. Yapay zekanın hasta tedavisine rehberlik etme potansiyelinden faydalanmamız ve NHS’nin bu teknolojinin kullanımını destekleyecek donanıma sahip olmasını sağlamamız hayati önem taşımakta.
Bu teknolojinin nihayetinde NHS genelinde yaygınlaştırılacağını ve her yıl tedavisiz kalabilecek binlerce kişinin hayatını kurtarmaya yardımcı olacağını umuyoruz.”