Türkiye’de İsrail protestoları: ABD bayrağı yakıldı, polis protestoculara TOMA ile müdahale etti, 1 kişi öldü

İsrail'in Gazze'de Baptist Hastanesi'ni bombalamasının ardından Türkiye'nin dört bir yanında eylemler başladı.

İsrail’in tam abluka altındaki Gazze’de el-Ehli Baptist Hastanesine saldırısının ardından Türkiye’nin dört bir yanından eylem ve protesto haberi gelmeye başladı.

İstanbul’da Konsolosluk önünde toplananlara biber gazı kullanılırken, Ankara’da Seğmenler Parkı’nda da İsrail saldırısı protesto edildi.

İsrail’in abluka altındaki Gazze’de el-Ehli Baptist Hastanesi’ni bombalamasının ardından binlerce vatandaş, akşam saatlerinde ellerinde Filistin bayraklarıyla Beşiktaş’taki İsrail Başkonsolosluk binasının önüne geldi.

Hastanenin bombalanmasına tepki gösteren katılımcılar, İsrail aleyhine sloganlar attı, eylemcilere TOMA ile müdahale edildi.

Konsolosluğu çevreleyen güvenlik bariyerlerini aşmak isteyen göstericilerle polis ekipleri arasında zaman zaman arbede yaşandı. Güvenlik güçleri kalabalığı dağıtmak için biber gazı kullandı. Gösteri sırasında havai fişek ve taş da atıldı.

Trafiğe kapatılan caddede çevik kuvvetin de aralarında bulunduğu polis ekipleri geniş güvenlik önlemi alırken, kalabalığın protestosu sabah saatlerinde sona erdi.

VALİLİK’TEN AÇIKLAMA: 1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Valilik, İstanbul’da yapılan protestolara ilişkin açıklama yaptı. Protestolar esnasında 1 kişinin hayatını kaybettiğini 5 kişinin ise gözaltına alındığı belirtilen açıklamada “Polislere saldıran 5 kişi gözaltına alındı, 1 kişi hayatını kaybetti” ifadesi kullanıldı.

İsrail’in Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesi’ni hedef almasının ardından dün gece İstanbul’da vatandaşlar, saldırıyı protesto etti.

Valilikten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Çarşamba günü, İsrail’in İstanbul Başkonsolosluğu önünde, İsrail’in Gazzeli sivillere yönelik bombardımanlarını protesto etmek için toplanan vatandaşlarımızdan bir grup, konsolosluk binasına girmek için harekete geçmiş, emniyet güçlerimize, çevredeki binalara, konsolosluğa taşlı, sopalı, meşaleli ve havai fişekli saldırıda bulunmuştur. Emniyet kuvvetlerimiz de telafisi mümkün olmayacak olayların önüne geçebilmek için gruba müdahale ederek konsolosluk binasına girişleri engellemiştir. Ayrıca polis bariyerini aşarak Emniyet güçlerimize saldırdığı tespit edilen 5 kişi gözaltına alınmıştır. Protesto gösterisi sırasında olay yerinde bulunan 1958 doğumlu Eshabil Tüfekçi isimli vatandaşımız geçirdiği kalp krizi sonucu hastaneye kaldırılmış. Yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmiştir. Olaylarda ayrıca 43’ü polis toplam 63 vatandaşımız da yaralanmıştır. Bu müdahaleye, içimizin kanadığı şu zaman diliminde mecbur kalmak, bizleri de yürekten yaralamıştır. İsrail’in sivillere yönelik uyguladığı – terör saldırılarını andıran – bombardımanlarına tepki göstermek isteyen vatandaşlarımızdan, tepki gösterirken telafisi mümkün olmayacak hareketlerden kaçınmasını önemle rica ediyoruz.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi