Çocuk yurtları skandalı-2: MAHALLE ARALARI TARİKAT YUVASI

Süleymancılar tarikatına ait olan Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği’nin sanılandan çok daha fazla yurdu olduğu ortaya çıktı. İskele ve Lefke’nin ardından Mağusa, Lefkoşa, Girne ve Alsancak’taki yurtları da gazetemiz görüntüledi.

Bugün Kıbrıs/Emine Yüksel

YASA MASA DİNLEMİYORLAR
Mağusa’da tespit edilen yurda kız öğrenciler girerken görüldü. Lefkoşa’da derneğin adına kayıtlı kullanımda olan bir yurt, karşısında da inşaat halinde başka bir yurt binası tespit edildi. Girne Karaoğlanoğlu bölgesindeki Hale Sultan öğrenci yurdunun tabelasında derneğin adı yazıyor. Alsancak’taki yurdun ise belediye tarafından iki kere kapatılmasına rağmen faaliyet gösterdiği belirlendi.

DERNEĞİN PARASI NEREDEN?
Derneğin mali durumunun çok iyi olduğu sayıca fazla olan villa ve apartmanların peyzaj ve güvenlik sistemi yatırımlarından da anlaşılıyor. 18 yaşından küçük, devletin koruması altında olması gereken çocukların da bu yurtlara girdiği, eğitim aldığı ve barındığı tespit edildi. Başbakanlık, Maliye, İçişleri ve Eğitim bakanlıkları harekete geçmedi.

ELÇİLİK KORUMASINDALAR
2000’li yıllarda yoğunlaşan baskı nedeniyle din işleri Türkiye’ye teslim edildi. Kıbrıslı Türkler by-pass edilirken Din İşleri Başkanı Ahmet Ünsal, Türkiye’den atandı. Lefkoşa Büyükelçiliği Din İşleri Müşavirliğinin yönetimine geçen kuzeydeki faaliyetler özellikle 2020’den sonra tırmanışa geçti. Yurtlarda elçiliğe bağlı imamlar ders veriyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi