Avukat Öncel Polili kelepçelenme konusunda yasal düzenleme çağrısı yaptı

Avukat Öncel Polili, kamusal alanda kelepçelenmenin onur kırıcı olduğuna dikkat çekerek Kıbrıs'ta yasal düzenleme eksikliği olduğunu vurguladı. Polili, "Umarım yaşananlar yasal düzenleme için bir fırsat olur" ifadesini kullandı.

Bugün Kıbrıs

Avukat Öncel Polili sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, kişilerin kamusal alanlarda kelepçelenmesinin onur kırıcı ve aşağılayıcı bir durum olduğunu belirterek, özellikle başkalarının gözleri önünde kelepçeli bir şekilde teşhir edilmenin, hem fiziksel hem de psikolojik sıkıntılar oluşturabileceğine dikkat çekti.

Polili, “Kelepçelenmek, çaresizliğin sembolü haline gelmiştir. Bu kadar somut bir çaresizlik sembolü, birçok şarkıda bile çaresizliği ifade etmek için kullanılmaktadır” ifadelerine yer verdiği paylaşımında, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu birçok ülkenin kelepçelenme konusunda belirli mevzuatla düzenlemeler yaptığını ancak Kıbrıs’ta bu konuda ciddi bir eksiklik olduğunu vurguladı. Polili, “Kelepçelenme yapılabilmesi için kişinin kaçma veya kendine ya da başkalarına zarar verme tehlikesi olmalı. Ancak bizim hukuk sistemimizde bu konuda spesifik bir düzenleme bulunmuyor” dedi.

Polis Örgütü Yasası ve Ceza Muhakemeleri Yasası’ndaki bazı maddelerin polise geniş yetkiler tanıdığına dikkat çekerek, bu durumun bazen kötüye kullanılabildiğini belirten Polili, Polis Basın Subaylığı’nın daha önce yaptığı açıklamada belirttiği kelepçelenme uygulamasının da yeterince objektif olmadığını ifade etti.

Özellikle vicdani retçilere kelepçe takılmasını eleştiren Polili, “Vicdani retçiler, şiddet karşıtı olmaları nedeniyle askerlik hizmetini reddediyorlar. Kendi iradeleriyle cezaevine gitmeyi kabul eden bu kişilere bile kelepçe takılıyor” dedi.

Polili, toplum ve siyasilerin bu konuda duyarsız kaldığını belirterek, “Şimdi bizim yakın çevremizin başına gelince, hem de bu yakın çevremizdeki kişinin bu konunun üzerine gitme imkanı varken gitmemiş olduğunu da düşündüğümüzde bu tepkiler için açıkça geç kalındı.
Umarım şimdi yaşananlar fırsat olur ve kelepçelenme konusunda yasal bir düzenleme yapılır” dedi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****