Mont Blanc: Batı Avrupa’nın en yüksek zirvesi iki yılda iki metreden fazla küçüldü

Son teknoloji ürünü aletler ve bir drone ile donatılan yaklaşık yirmi kişilik bir araştırma ekibi, nokta nokta ölçümler yapmak üzere eylül ayı ortasında zirveye tırmandı.

Araştırmacılar, Mont Blanc’ın son iki yılda iki metreden fazla küçüldüğünü söylüyor.

Fransız araştırmacılar, Batı Avrupa’nın en yüksek zirvesinin Eylül 2023’te 4 bin 805,59 metre olarak ölçüldüğünü açıkladı. Yeni ölçüme göre zirvenin yüksekliği 2021’deki bir önceki ölçümden 2,22 metre daha düşük çıktı.

Araştırma ekibinin lideri Jean des Garets, Chamonix’te düzenlenen basın brifinginde, bu yıl ölçülen farkın yaz aylarında daha az yağış olmasından kaynaklanabileceğini ve bunun geçmişte de gözlemlenen bir durum olduğunu belirtti.

Kalın buz ve kar örtüsü, dağın yüksekliğinin rüzgâr ve hava durumuna bağlı olarak yıldan yıla değiştiği anlamına geliyor.

Garets, “Bu ölçüm kampanyalarından çok şey öğrendik: zirvenin rakım ve konum olarak beş metreye varan değişikliklerle sürekli değiştiğini biliyoruz.” dedi.

Bu nedenle Mont Blanc’ın iki yıl içinde yapılacak bir ölçümün farklı çıkabileceğinden ölçüm sonucunun kullanılmaması konusunda uyaran Garets “Verileri gelecek nesiller için topluyoruz, onları yorumlamak için burada değiliz, bunu bilim insanlarına bırakıyoruz.” diye konuştu.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi