Kızılyürek: “Geçmişteki suçların kabulü, uzlaşmanın önkoşuludur”

Avrupa Parlamentosu üyesi Niyazi Kızılyürek, geçmiş suçların kabul edilmesinin ve eleştirel bir şekilde incelenmesinin, uzlaşma sürecinin önkoşulu olduğunu belirtti.

Bugün Kıbrıs

Cyprus Forum’un düzenlediği “Kıbrıs’da Hakikat Komisyonu’nun Kurulması Önerisi Ardından…” başlıklı panelde Kıbrıslı Rum avukat Achilleas Demetriades ile birlikte konuşan Kızılyürek, suçların kabulü ve kınamanın gerçeklik anlayışı ve uzlaşma süreci için hayati önem taşıdığını vurguladı.

Kızılyürek, Kıbrıs’ta hiçbir zaman hakikat ve uzlaşma girişiminde bulunulmadığını belirtirken, gerçekle ve uzlaşma ile ilgilenilmediğini dile getirdi. Konuşmasında, “Gerçeğin kendisi için değil, bir amaç için istendiğini ve bu amacın uzlaşma olduğunu” ifade etti. Kızılyürek, suçların kabul edilmesi ve itiraf edilmesinin, gerçeğin var olabilmesi ve uzlaşma sürecinin başlayabilmesi için şart olduğunu belirtti.

Kızılyürek, Kıbrıs’ın dünyanın en zor davalarından biri olduğunu belirterek, “Bugüne kadar hiçbir kınama olmadı; ne hukuki ne de siyasi anlamda suçlar yargılandı” dedi. Ayrıca, faillerin ölümünün suçların kabulü ve kınaması gerekliliğini ortadan kaldırmadığını da ekledi.

Kızılyürek, Kıbrıs’ta ‘anı alışverişi’ olmadığını ve geçmişteki yanlışların kabulünün olmamasının ilerlemeyi engellediğini ifade ederken, bu durumun bir ‘hafıza savaşı’na yol açtığını aktardı.

Kızılyürek, hakikat ve uzlaşmanın birbirine bağlı olduğunu ve hakikatin uzlaşmaya hizmet etmesi gerektiğini belirtirken, gerçeğin kabul edilmesinin ve geçmişin anlaşılmasının sadece Kıbrıs’ta değil, tüm dünyadaki toplumlarda iyileşme ve uzlaşma sürecinin ilk adımı olduğunu hatırlattı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi