Rapor: Avrupa, Suriye’den gelen uyuşturucu Captagon tabletleri ticaretinde kilit rol oynuyor
Yayımlanan son bir rapora göre Avrupa, Orta Doğu'ya Suriye'den giden uyuşturucu Captagon tabletleri için ana geçiş güzergahı haline geldi.
Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA) ve Almanya Kriminal Polis Ofisi Avrupa’yı önemli bir uyuşturucu kaçakçılığı rotası olarak nitelendirdi.
Hazırlanan son raporda, Avrupa topraklarının Captagon tabletlerinin Arap yarımadasına taşınması için giderek daha fazla kullanıldığı belirtildi.
Hap ya da toz halinde satılan Captagon, Orta Doğu’da popüler olan, yüksek derecede bağımlılık yapıcı, amfetamin benzeri bir uyuşturucu.
Suriye ve Lübnan’da üretilen bu uyuşturucu henüz çok tanınmıyor fakat özellikle Suudi Arabistan’da büyük bir pazara sahip olduğu belirtiliyor.
Rapor ise Captagon kaçakçılığında Avrupa Birliği’nin (AB) sevkiyatları yönlendirmede, uyuşturucunun yeniden paketlenmesinde ve teslimatında kullanıldığını işaret ediyor.
Beşar Esad yönetimine bağlı militan grupların bu uyuşturucu trafiğinden finansal fayda sağladıkları da raporda belirtilen diğer önemli bir konu.
Raporda, 2018’den bu yana 127 milyondan fazla Captagon tabletinin yetkililer tarafından ele geçirildiği belirtildi.
İtalyan polisi 2020’de “türünün dünyadaki en büyüğü” olarak nitelendirilen operasyonda yaklaşık bir milyar euro değerinde 84 milyon tablet ele geçirdi.
CAPTAGON NEDİR?
Captagon, 1960’larda dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), narkolepsi ve depresyon için bir ilaç olarak öne çıktı. Almanya’da teofilin maddesinin sinir sistemi üzerine etkileri araştırılırken bulundu.
Amfetamin ailesine ait bir bileşen olan fenetilin tabletinin adını ifade eden Captagon, 1986’da Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kara listeye alındı ve çoğu ülkenin kullanımını durdurmasına neden oldu.
Fakat son dönemlerde kullanımında yeniden artış gözlemlenmeye başladı.
New Lines Enstitüsü Direktörü Caroline Rose, geçen haziranda Euronews’e yaptığı açıklamada, öğrencilerin konsantre olabilmek; taksi, kamyon şoförleri ve hatta askerlerin uyumamak ve verimli çalışması için; diyet yapanların ise öğün atlatmak için Captagon’a başvurduğunu söyledi.
Suriye’de 2011 yılında patlak veren iç savaşın ardından Avrupa’daki baskılara rağmen uyuşturucu üretimi hızla arttı.
Rose, bu ticaretin Suriye rejimi için “önemli bir alternatif gelir kaynağı” olduğunu ve Meksika kartellerinin toplam ticaretinin yaklaşık üç katını oluşturduğunu söyledi.
“AVRUPA CAPTAGON TİCARETİNDE SUÇU PAYLAŞIYOR”
Avrupa’da Captagon’dan daha yaygın olarak speed veya ecstasy gibi diğer amfetaminler tüketiliyor.
Yedi Avrupa ülkesinden sağlanan bilgilere göre, bölgedeki tüketim, ele geçirilen tablet sayısına kıyasla çok az.
Raporda, Avrupa’da Captagon tesislerinin bulunduğu belirtildi.
Avrupa pazarı için birincil amfetamin kaynağı olan Hollanda, Captagon tabletleri için büyük ölçekli üretim tesislerinin ortaya çıkmasına tanık oldu ve her yıl bu tür bir veya iki tesise baskın düzenleniyor.
Fakat Avrupa’nın rolü bununla bitmiyor.
Raporda Avrupalı suç şebekelerinin doğrudan bir dahli olmadığı belirtilse de, Suriyeli araştırmacı gazeteci Taim Alhajj’a göre “Avrupa’daki organize çeteler Esad ailesiyle koordinasyon içinde çalışıyor”.