Türk Devletlerine ‘KKTC’ uyarısı

ABD Başkanı Biden New York’ta, AB’den diplomatlar Brüksel’de Orta Asya ülkelerini yakın markaja aldı. Devletlere ‘KKTC’ konusunda ciddi uyarılar yapıldı.

Bugün Kıbrıs

TÜRKİYE DAVET EDİLMEDİ
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantıları için Amerika’da bulunan Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan liderleriyle ilk kez bir araya geldi.

“Bugün işbirliğimize yeni boyutlar kazandırıyoruz” diyen Biden, güçlendirilmiş terörle mücadele işbirliği, Amerika’nın bölgedeki güvenliğe yönelik fonları arttırması, Amerikan özel sektörüyle yeni iş bağlantılarının kurulması ve “yeni kritik mineral kaynaklarına ilişkin diyalog potansiyelinin” ortak çabalar çerçevesinde yer aldığını kaydetti.

Toplantı sonrasında basınla yaşanan kısa görüşme çerçevesinde beş Orta Asya lideri, herhangi bir açıklama yapmadı.

AB: OLUMSUZ ETKİLER
Avrupa Dış İlişkiler Servisi Orta Asya Bölüm Başkanı Dietmar Krissler ise Brüksel’deki bir düşünce kuruluşu olan Avrupa Komşuluk Konseyi Merkezi (ENC) tarafından düzenlenen “Özbekistan-AB’nin Orta Asya’daki stratejik ortağı” konferansında Kuzey Kıbrıs’ın, Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci olarak katılımını onaylamaları halinde “olumsuz etkilerle” karşılaşacakları konusunda devletleri uyardı. AB’nin endişesinin göz ardı edilmesi durumunda AB’nin tepkisinin, AB’nin Orta Asya ülkeleriyle Genişletilmiş Ortaklık ve İşbirliği anlaşmalarını onaylamaması olabileceğini ima etti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi