Prof. Dr. Güneyli: “Din Kültürü Kitaplarındaki çokkültürlülük bölümleri çıkarıldı”

Prof. Dr. Ahmet Güneyli, güncellenen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitaplarında diğer dinlere dair bölümlerin çıkarıldığını, bu durumun çokkültürlülükten tek kültürlülüğe geçiş anlamına geldiğini ifade etti.

Bugün Kıbrıs

Ders kitabı yazarı ve akademisyen Prof. Dr. Ahmet Güneyli, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitaplarının güncellenmesi sürecinde, özellikle diğer dinlerle ilgili bölümlerin çıkarıldığını söyledi. Güneyli yapılan bu değişikliklerle çokkültürlülükten tek kültürlülüğe geçiş yapıldığını, çocukların geniş bir perspektiften bilgi edinme olanaklarının kısıtlandığını ve İslam dışındaki dinlerle ilgili bilgi edinme şansının engellendiğini belirtti. Prof. Dr. Ahmet Güneyli ayrıca, kendisinin katkıda bulunmadığı kitaplarda danışman olarak gösterildiğini kaydetti.

Güneyli’nin açıklaması şöyle:

“Bu kitapları neden kullanamayız 4
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitapları da güncellenmiştir.
2016-17 yıllarında İlkokul 4. sınıftan 8. sınıfa kadar beş sınıf düzeyinde kitap yazılmıştı. Söz konusu kitaplarda her sınıf düzeyinde altı üniteye yer verilmişti. Bu kitaplardaki son üniteler diğer dinlerle ilgiliydi ve bu bölümler çıkarılmıştır.
Çıkarılan bölümler şöyledir:
Din Evrensel Bir Gerçekliktir,
Niçin Birden Fazla Din Vardır,
Dünya Coğrafyasındaki Dinleri Tanıyoruz,
Başkalarının İnançlarına Saygı Duyarım,
Hristiyanlık, Yahudilik, Uzak Doğu Dinleri,
Dinlerin Ortak Özellikleri, Dinler Arası İlişkiler,
Herkesin Dini Kendisi İçin Gerçektir,
Dünya Barışı Dinler Arası Barışa Muhtaçtır,
Dinler Arası Barış, Birlikte Konuşabilmeyi Gerektirir ve
İslam Dininin, Dinler Arası İlişkilere Yönelik İlkeleri
Yukarıda yazdığım ve kitaplardan çıkarılan konular toplam 30 ünitenin 5’inde bulunmaktaydı. Geriye kalan 25 ünite ise Sünni-İslam anlayışına uygun öğretilere yer vermekteydi. Güncelleme sürecinde (2023 yılında) bu 5 ünite silinmiştir/çıkarılmıştır/ yok edilmiştir. Bunun gerekçesi nedir? Soruyoruz…
Güncel kitaplara tepki gösterenlere (bizlere) hoşgörü yoksunu diyenlerin marifeti tam da budur işte. Kim hoşgörü yoksunu takdir sizin…
Güncelleme şöyle yorumlanabilir:
1. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisinde sınırlı kapsamda olan (%17) çokkültürlülükle (din tarihi ve kültürü) ilgili bölümler çıkarılarak tek kültürlülüğe geçiş sağlanmıştır.
2. Çocukların bilgi/gerçeklik edinme olanakları ortadan kaldırılmıştır. Dünyada Sünni-İslam anlayışı dışında bir dinin olup olmadığı yahut İslamiyet öncesi dinlerin var olup olmadığı konusunda öğrencilerin kronolojik bilgi edinmesinin önüne geçilmiştir.
3. Bu güncellemenin trajik olan yanı ise Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitaplarıyla ilgim/bilgim/katkım olmamasına karşın danışman olarak yazılmış olmamdır. Türkçe dışında Matematik (3. Sınıf) ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitaplarının danışmanı güncellenen kitaplarda benim!
Yazıklar olsun… Önceki akademisyen ve öğretmenlerin emeğinin hiçe sayılmasına mı, böylesi yanlışların yapılmasına mı yanayım!
Bu yıl kullanalım, seneye değişirsiniz OLMAZZZZZZZZ!”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi