Azerbaycan’ın operasyonunun ardından Karabağ Ermenileri ateşkesi kabul etti
Azerbaycan Savunma Bakanlığı da ateşkes anlaşmasına varıldığını doğruladı
Azerbaycan’ın başlattığı askeri operasyonun ardından Dağlık Karabağ’daki ayrılıkçı Ermeni kuvvetleri, bölgedeki Rusya Barış Gücü tarafından teklif edilen ateşkesi kabul etti.
Ermeni kuvvetler, savunma hatlarının Azerbaycan askerleri tarafından delindiğini; bazı önemli tepelerin ve yolların kontrolünün Azerbaycan ordusu tarafından sağlandığını ifade etti.
Uluslararası hukuka göre Azerbaycan toprakları üzerinde bulunan ve tanınırlığı olmayan “Dağlık Karabağ Cumhuriyeti”, mevcut şartlarda saat 13.00 itibariyle başlayacak şekilde “ateşkesi kabul etmekten başka çareleri olmadığını” ifade etti. Ermeni yetkililer, kabul edilen ateşkes teklifini bölgedeki Rus Barış Gücü’nün yaptığını bildirdi.
Tarafların, Rus Barış Gücü aracılığında saat 13.00 itibariyle ateşkesi başlatmayı kabul ettikleri duyuruldu.
Azerbaycan Savunma Bakanlığı da ateşkes anlaşmasına varıldığını doğruladı.
Bakü’den yapılan açıklamada Karabağ’daki Ermeni güçlerin “silahlarını bırakmayı, çatışma mevziilerini ve askeri üslerini terk etmeyi ve tamamen silahsızlanmayı kabul ettiği” ifade edildi.
Interfax, Ermeni kuvvetlerin sahada Azerbaycan ordusu karşısında kayıplar yaşadıktan sonra ateşkesi kabul etme kararı verdiğini ifade etti.
Azerbaycan, Karabağ’daki Ermeni silahlı güçlerin silah bırakması ve silahsızlandırılması durumunda askeri operasyonun sona ereceğini bildirmişti.
21 EYLÜL’DE ‘ENTEGRASYON’ İÇİN GÖRÜŞÜLECEK
Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İdaresi’nden yapılan açıklamaya göre, Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası ve yasalarına dayalı olarak yeniden entegrasyon konularını görüşmek üzere 21 Eylül 2023 tarihinde Karabağ’ın Ermeni sakinlerinin temsilcileri ve Azerbaycan temsilcileri arasında Yevlah’ta bir toplantı düzenlenecek.
90’dan fazla askeri mevzi Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçti
Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Albay Anar Eyvazov, Karabağ’daki Ermenistan silahlı güçlerinin 90’dan fazla mevzisinin Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçtiğini, 7 askeri araç, 4 havan topu, 1 tank, 2 zırhlı piyade aracının Azerbaycan askerlerince ele geçirildiğini açıkladı.
Eyvazov, düzenlediği basın toplantısında, Azerbaycan ordusunun, Ermeni güçlerin teslim olmasıyla biten Karabağ’daki operasyonla ilgili bilgiler paylaştı.
Eyvazov, “90’dan fazla mevzi Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçti, 7 askeri araç, 4 havan topu, 1 tank, 2 zırhlı piyade aracı Azerbaycan askerlerince ele geçirildi” ifadesini kullandı.
MOSKOVA: RUS BARIŞ GÜÇLERİ KARABAĞ’DA ATEŞKESİN UYGULANMASINA YARDIM EDECEK
Rusya Savunma Bakanlığı, Dağlık Karabağ’da tam ateşkes konusunda anlaşmaya varıldığını ve anlaşmanın Rus barış güçleriyle koordineli olarak uygulanacağını söyledi.
Açıklamada, Rus barış güçlerinin bölgedeki çalışmalarını sürdürdüğü, sivillere mümkün olan her türlü yardımı sağladığı ve tüm taraflarla yakın teması sürdürdüğü belirtildi.
Bakanlık, barış güçlerinin ana üssünde şu anda bin 49’u çocuk olmak üzere 2 bin 261 sivilin bulunduğunu söyledi.
Ermenistan: Bölgedeki Ermeniler teorik olarak Azerbaycan’ın hakimiyeti altında yaşayabilir
Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Vahan Kostanyan da, “bölgedeki Ermenilerin teorik olarak Azerbaycan’ın hakimiyeti altında yaşayabileceğini, ancak diyaloğun hayati önemde olduğunu” söylediği bir açıklamada bulundu.
PAŞİNYAN: ATEŞKESİN SÜRDÜRÜLMESİ ÇOK ÖNEMLİ
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Dağlık Karabağ’da ateşkese varılmasının “çok önemli” olduğunu ve bunun bölgede Rus barış güçleri tarafından sağlanmasını umduğunu söyledi.
Paşinyan, bir TV kanalında, “Askeri tırmanışın devam etmeyeceğine inanıyoruz çünkü mevcut koşullarda istikrarın sağlanması ve çatışma eylemlerinin durdurulması çok önemli” ifadelerini kullandı.
AZERBAYCAN: BAZI ÜLKELERİN TEREDDÜTLÜ AÇIKLAMALARI BİZİ RAHATSIZ EDİYOR
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, Kateşkesin ardından açıklamalarda bulundu. Hacıyev, Azerbaycan’ın amacının Karabağ’daki Ermeni nüfusun yeniden entegrasyonu olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
“Karabağ’daki Ermeni nüfus ile yeniden entegrasyon konusunu Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası ve hukuk kuralları nezdinde yeniden tartışmaya açacağız ve biz pürüzsüz bir yeniden entegrasyon sürecini öngörüyoruz. Bu bağlamda nüfusun insani ihtiyaçlarını da dikkate alıyoruz. Yereldeki nüfus ile iletişim içindeyiz, insani yardımlarını karşıalamaya hazırız. Kısa süre içinde bölgeye istikrar ve barış getirmek istiyoruz. Bunu Azerbaycan Cumhuriyeti’nin ilgili kurum ve kuruluşları eliyle yapmayı planlıyoruz.
Bugün Azerbaycan Bakanlar Kurulu’nda bir toplantı başladı. Bu bağlamda sivil toplum kuruluşları ile birlikte insani yardımların karşılanması gerçekleşecek. Hem uzun vadeli hem kısa vadeli çalışmalar planlanıyor. Böylece sosyal refah ve diğer bütün sosyal unsurlar korunuyor. Politik, sosyal, ekonomik anlamda Karabağ’daki Ermeni nüfusun yeniden entegrasyonu konusunda ilgili adımlar atılacak.
Azerbaycan olarak bazı ülkelerin yapmış olduğu tereddütlü açıklamalar bizi rahatsız etmekte, endişelendirmekte. Uluslararası topluma ve ortaklara baktığımızda kendileri diplomatik kanallar tarafından bu bölgedeki durum konusunda bizim tarafımızdan bilgilendirilmişti. Terörle mücadele konusundaki meşru gerekçelerimizi kendilerine iletmiştik. Bir kere daha söylemem gerekiyor: Vermiş olduğumuz bilgilendirmeyi dikkate almamış olan bazı ülkeler var. Bizim gündemimiz her zaman barış ve amacımız Karabağ’daki Ermeni nüfusun yeniden entegrasyon.
Tek taraflı olarak BMGK’ya çağrıların yapıldığını duyduk. Azerbaycan böyle bir güvenlik konseyinin toplanması durumunda bir araya gelmeye ve meşru gerekçelerini ileri sürmeye hazırdır”