Hristodulidis: “Mevlüt Çavuşoğlu’nun Crans Montana’da görüşmelerin kesilmesi yönünde ısrarı oldu”

Kıbrıslı Rum Lider Nikos Hristodulidis, ilk defa Crans Montana’da çözüme bu kadar yaklaşıldığını vurgulayarak görüşmelerin 2017 Crans Montana’da kaldığı yerden başlatılması ve 2015’te başlayıp 2017’ye kadarki yakınlaşmaları temel olarak kullanarak çözüme en çok yaklaşılan bu dönemden faydalanmak arzusunda olduğunu kaydetti.

Kıbrıslı Rum Lider Nikos Hristodulidis, Kıbrıs Genç TV’de Mustafa Alkan’ın konuğu oldu.

Başkanlık Sarayında gerçekleşen çekimde Rum Lider, bir çok konuda çarpıcı açıklamalarda bulunurken, Kıbrıs’ta ikinci bir devletin tanınması gibi bir ihtimalin olmadığını belirtti.

Hristodulidis, Newyork’taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çerçevesinde Cumhurbaşkanlığındaki Ersin Tatar ile de görüşmeyi arzuladığını kaydederek, birinci önceliğinin Kıbrıs görüşmelerinin yeniden başlaması ve Kıbrıs sorununun çözülmesi olduğunu söyledi.

Burhan Canbaz’ın haberine göre, Hristodulidis, Crans Montana’da masayı terk etmediklerini, 7 Temmuz’da sona eren görüşmeler öncesi yenen yemekte dönemin Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun görüşmelerin kesilmesi yönünde ısrarı olduğunu ileri sürdü.

Kıbrıs sorununun BM parametrelerinde olduğu gibi iki bölgeli iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı bir şekilde çözüleceğine inandığını dile getiren Hristodulidis, önemli olanın dönüşümlü başkanlık, bakanlık sayıları değil, anlaşmazlık durumlarında sorunların nasıl giderileceği olduğunu söyledi.

Hristodulidis, Ersin Tatar’ın Kıbrıs Türk toplumu tarafından seçilmiş bir lider olduğunu ve kendisine saygısının sonsuz olduğuna değinerek, Tatar’ın endişelerini gidermeye hazır olduğunu söyledi ve: “Kıbrıslı Türkler tarafından seçilmiş lider ile çalışmaya ve Kıbrıs sorununu çözmeye hazırım. Kendisi eğer argümanları ve fikirleriyle kendisine güveniyorsa, peki, oturup konuşalım. Eğer bunu yaparsak, belki de ben onun endişelerini giderecek çözümü bulabilirim” dedi.

1976 yılında ilk yapılan görüşmelerden bugüne ilk defa Crans Montana’da çözüme bu kadar yaklaşıldığını söyleyen Rum Lider, Türkiye’nin, Kıbrıs sorunun çözümünde en önemli role sahip olduğunu vurguladı ve: “Türkiye için, Kıbrıs sorununun çözümünün kazancı, çözümsüzlüğünün getirdiği kazançtan çok daha fazladır” dedi.

Kıbrıs adasında geçmişte yaşananlarla ilgilenmek yerine, daha fazla gelecekle ilgilenmek gerektiğini ifade eden Hristodulidis, eğer Kıbrıs sorununun çözümüne inanmamış olsaydı bu konu için bu kadar çok zaman harcamayacağını kaydetti.

Rum Lider, Türk tarafı ve Türkiye istemese de, AB’nin müzakere masasında olacağını söyleyerek parlamentodan geçen yasaların nerdeyse %82’sinin Brüksel’den geldiğini belirtti.

Programda basında yer alan Kıbrıslı Türklere yönelik açılımlar ile ilgili soruları da yanıtlayan Rum Lider, bu açılımların önümüzdeki günlerde veya haftalarda açıklanacağını kaydetti ancak detay vermekten kaçındı.

Hristodulidis, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı hiç suçlamadığını ve suçlama oyununa girmediğine değinerek: “Ben oyun oynamak için burada değilim. Ben, Kıbrıs müzakerelerinin devamını sağlamak için buradayım. Müzakerelerin devamı ve Kıbrıs konusunun çözümü.” dedi.

Rum Lider, doğalgazın çıkarılıp dağıtılmasıyla ilgili çalışmalarda Türkiye’yi ‘yasadışı’ olarak Kıbrıs’ta bulunmasından dolayı konunun çözümü konusunda bir taraf olarak görmediklerini söyledi.

Programın sonunda Tatar’a çağrıda bulunan Hristodulidis, Kıbrıs sorununu gerçekten çözebileceklerine inandıklarını belirtti ve: “Herkes için, başta Kıbrıslı Türkler ve Rumlar olmak üzere kazan-kazan modelinde bir çözüm olabileceğine inanıyorum.” dedi.

Haberin tamamını buradan okuyabilirsiniz.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi