Aslı Murat: “Siyasi iradenin kayıt dışılık ve artan suç oranlarıyla mücadeleye etmeye yönelik bir politikası yok!”

Barolar Birliği İnsan Hakları Komitesi Başkanı avukat Aslı Murat, devletin kayıt dışılıkla mücadele etmek için mekanizmaları olması gerektiğini vurgulayarak mevcut siyasi iradenin böyle bir politikası olmadığının altını çizdi.

Bugün Kıbrıs

Kıbrıs Türk Barolar Birliği İnsan Hakları Komitesi Başkanı avukat Aslı Murat, Diyalog TV’de katıldığı Güne Merhaba programında suç dağılımının adada kayıt dışı yaşamın göstergesi olduğunu söyleyerek devletin nüfus politikası olmadığına dikkat çekti. Murat, cezaevinde bulunan mahkumlarının ikinci suçlarının kayıt dışılık olduğunu belirterek, devletin adaya giren yabacıların takibini yapmadığını söyledi.

Denetim mekanizmalarının yetersizliğine işaret eden avukat Aslı Murat, devletin kayıt dışılıkla mücadele etmediğini, adada kayıtsız yaşayanların ancak suç işlediklerinde tespit edilebildiğini söyledi.

Aslı Murat’ın konu ile ilgili yaptığı konuşması şöyle:

“Küçük bir ada ülkesi olmamız sebebiyle giriş çıkışların denetlenebilmesi ve kayıt dışılığın önlenebilmesinin çok daha kolay kontrol edilebilmesi gerekiyor. Kontrol mekanizması kurulmak istenmiyor. Devletin oturma izinleri ile ilgili hizmet aldığı bir şirketin çalışanlarının para karşılığı yasa dışı çalışma izni çıkardığı iddiaları var. Sahte oturma ve çalışma izinlerinin düzenlemesinde sadece devlet dışındaki oluşumlar vasıtasıyla olduğunu tanımlayamayız. Çünkü eğer devletin de buna katkısı yoksa bu kadar kolay çoğalamaz. Şunu net bir şekilde söyleyebilirim; şu andaki siyasi iradenin kayıt dışılıkla, artan suç oranlarıyla mücadeleye etmeye yönelik bir yol haritası ya da politikası yok ve bu her geçen gün bizim yüzümüze çarpıyor.

Mahkemelerde şu an görülen davalardaki suç çeşitliliğine baktığınız zaman mali suçların çok arttığını görebilirsiniz. Bunun yanında bu suçları işleyenlerin pek çoğunun aynı zamanda ülkede kayıt dışı bulundukları ortaya çıkıyor. Buradan da şunu çıkarıyoruz; bir kişinin kayıt dışı olduğunu devlet kendi yapısı ile denetleyemiyor. Bir kişi suç işliyor, yakalandığında kayıt dışı olduğu ortaya çıkıyor. Devlet kayıt dışılıkla mücadele edecek mekanizmaları kurmuyor. Ancak suç işlendikten bunlar tespit edilebiliyor. Devletin suçların işlenmesinin önüne geçmek için, ülkeye giriş yapan kişilerin hangi koşullarda giriş yaptığını, ne kadar kalabileceğini, hangi vize ile geldiğini, öğrenci vizesi ile gelenlerin daha sonra öğrenciliğine devam edip etmediğini denetlemesi gerekiyor.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }