‘Mavi Vatan’cı emekli Türk amiral Yaycı, ‘şah-mat’ dediği KKTC önerisini açıkladı

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki haklarından neden vazgeçtiğini değerlendiren Mavi Vatan doktrininin sahibi emekli tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, Türkiye’nin iki gemisini KKTC’ye devretmesini ve Doğu Akdeniz’de arama ve sondaj çalışmalarını başlatmasını önerdi. "Şikayet olursa adres KKTC’yi gösteririz. İşte bu şah-mat yapmaktır" dedi.

Bugün Kıbrıs

Gazeteci Fatih Altaylı’nın programına konuk olan Türkiyeli emekli tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı şöyle konuştu:

“Bizim ne yapmamız lazım, konjonktürü okumamız lazım. Bizim Doğu Akdeniz’de iki önemli hedefimiz var. Biri Doğu Akdeniz’deki Münhasır Ekonomik Bölgemizi korumak-kullanmak, diğeri de KKTC’yi korumak ve varlığını güçlendirmek.

Biliyorsunuz Eastmed boru hattının batı güzergahı iptal oldu. Doğudan Mısır, Rum, İsrail gazı Avrupa’ya gönderilecek. Nereden gönderilecek? Türkiye üzerinden. Rusya-Ukrayna savaşı zaten bu gazın mutlaka Avrupa’ya ulaştırmasını gerektirmiyor mu? Gerektiriyor. Bizim buradaki boru hatlarının yanlarına bağlasalar başka bir şeye gerek kalmaz.

O zaman madem ben Türk bayraklı sismik araştırma ve sondaj gemisi çıkartamıyorum o zaman yapılması gereken durum şu:

Adam bu gazı göndermek zorunda mı Avrupa istiyor mu bize muhtaç mı? Sigara sağlığa zararlıdır ama sigara size kibrit bende. Siz sigara içmek istiyorsanız benim kibritimi kullanacaksınız o zaman ben de bir fırt çekerim yani. O zaman Türkiye demeli ki bu boru hattı KKTC’nin deniz yetki alanından geçsin. Geçtiği zaman ne olacak ondan bir güzergâh onayı istenecek o zaman tanınmış olacak KKTC. Peki daha az maliyetli olsun diye karasudan geçip Anamur’a bağlansın denilecek o zaman bundan da gaz alınacak, KKTC’ye sürekli gelir sağlanacak. Bu ekonomik ve siyasi bir kazanca döndürebilir, bunu neden biz söylemiyoruz?

Son olarak şunu da söyleyeyim: Madem biz KKTC’yi tanıtmak istiyoruz ve Doğu Akdeniz’de sancak varlık göstermek istiyoruz. Münhasır Ekonomik Bölge haklarının korunmasını istiyoruz o zaman bu atıl vaziyetteki sismik araştırma ve sondaj gemilerimizden bir yada ikisini bağımsız müstakil bir devlet olarak tanıdığımız KKTC’ye devredelim. KKTC bayrağı çeksinler, sismik araştırma ve sondaj çalışmalarını yapsınlar. Şikayet olursa adres KKTC’yi gösteririz. İşte bu şah-mat yapmaktır. Bu tür yaratıcı kozları kullanamıyoruz. Bunlar çok basit oyunlar aslında.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi