Baraka’dan velilerin eylemine destek

Baraka Kültür Merkezi Eğitim ve Spor Sorumlusu Onur Bütüner, velilerin laik ve bilimsel eğitim için yapacakları eyleme destek belirterek, muhafazakarlaşmaya karşı verilecek her türlü mücadelede aktif rol alınacağını kaydetti.

Bugün Kıbrıs

Baraka Kültür Merkezi Eğitim ve Spor Sorumlusu Onur Bütüner, 31 Ağustos Perşembe günü saat 10:00’da Eğitim Bakanlığı önünde düzenlenecek eyleme desteklerini duyurdu ve toplumu, laik ve bilimsel eğitim için bu eyleme katılmaya çağırdı.

Bütüner, Kıbrıslı Türklerin AKP ve işbirlikçi hükümetlerin muhafazakarlaştırma politikalarına maruz kaldığını vurgulayarak, bu yöndeki gelişmelere karşı tepkisini ortaya koydu.

Bütüner, çocukların inanç özgürlüğüne aykırı olarak tek bir dinin mezhebine yönlendirilmeye çalışıldığını, bu zihniyetin özellikle eğitim kitaplarına müdahalesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti. Ayrıca, eğitim bilimleri ve Anayasa perspektifinden, çocukların bu türden baskıcı bir eğitime maruz bırakılmalarının yanlış olduğunu belirtti.

Ülkede farklı kültürlerden ve dinlerden insanların yaşadığına dikkat çeken Bütüner, ders kitaplarında ayrımcılığı destekleyen içeriklerin hemen ortadan kaldırılması gerektiğini savundu. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve ataerkil cinsiyet rollerini teşvik eden unsurların ders kitaplarında bulunmasını sert bir dille eleştirdi. Kitap komisyonlarında yer alan kişilerin görüşlerinin dikkate alınmamış olmasını da “antidemokratik ve baskıcı” olarak nitelendirdi.

Baraka Kültür Merkezi olarak, muhafazakarlaştırma politikalarına karşı durduklarını, bilim, sanat ve spor temelli ücretsiz kurslar düzenleyerek çocukların gelişimlerine katkıda bulunduklarını belirtti. Eğitimde bilim, sanat ve sporun önemine vurgu yapan Bütüner, özgür düşünen bireylerin yetiştirilmesinin önemine dikkat çekti.

Bütüner açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Özellikle bilinmesini isteriz ki somut düşünce döneminde olan çocuklarımızın din gibi soyut konularda böylesi baskıcı bir eğitime maruz bırakılmaları eğitim bilimleri bakımdan da Anayasal olarak da yanlıştır. Bunun yanı sıra mevcut koşullarda ülkemizde birçok ülkeden, kültürden, dinden insan varken, kitapların ayrımcılığı pekiştirici içeriklerle düzenlenmesi derhal dönülmesi gereken yanlış bir yoldur. Bugün hala Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dayalı birçok sebepten birçok kadın ve çocuk şiddete ve sömürüye maruz kalırken, ataerkil cinsiyet rollerini pekiştiren öğelerin ders kitaplarında yer alması asla kabul edilemezdir. Ayrıca kitaplarda değişikliğe gidilirken, bakanlığa ait kitap komisyonunda yer alan kişilerin görüşlerinin alınmaması, saf dışı bırakılmaları mevzu konunun ne kadar antidemokratik, ne kadar emek sömürüsü yüklü ve baskıcı bir tutum olduğunu da gözler önüne sermektedir. Ders kitaplarına bu denli müdahaleye ses çıkarmayan ülke yetkililerin tek gayesinin, T.C devletindeki iktidarlara şirin gözükmek olduğu apaçık kanıtlanmaktadır.

Baraka Kültür Merkezi olarak bizler yıllardır muhafazakarlaştırma politikalarına karşı çıkan ve çocuklarımızı bu politikalar karşısında alternatifsiz bırakmamak için bilimden, sanattan ve spordan yana ücretsiz kurslar düzenlemekteyiz. Çocuklarımızın bilimle, sporla ve sanatla doya doya oynayarak büyümesi için mücadele veren bir dernek olarak okul kitaplarına yapılan bu müdahaleyi kınıyoruz. Her zaman olduğu gibi yine çocuklarımız için bilimden, sanattan, spordan ve özgür düşünme becerisi geliştirebilecek, kendi kararlarını alabilen bireyler yetiştirilecek eğitimden yana tavır alıyoruz. Bu bağlamda verilecek her türlü mücadelede aktif bir biçimde rol alacağımızı da açıkça beyan ederiz.

Çocuklarımızın anne ve babaları tarafından 31 Ağustos Perşembe günü saat 10:00’da Eğitim Bakanlığı önünde organize edilen eyleme desteğimizi duyurur, geleceğimize saldıran örgütlü kötülüğe karşı herkesi laik, bilimsel eğitim için ailelere desteğe çağırırız.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi