ELAM şiddeti Baf’ı birbirine kattı: Suriyeli göçmenlere saldırı, 21 tutuklu

Olaylar, son iki gecede kendilerine karşı uygulanan şiddet olaylarına tepki olarak 500 Suriye vatandaşının barışçıl bir gösterisi ve polis ile adalet bakanıyla yaptığı görüşmelerin ardından ortaya çıktı.

Bugün Kıbrıs

Güneyin resmi yayın kuruluşu CyBC’ye göre Baf köyü Chlorakas’ın polis güçleri, toplumda yeni şiddet olaylarını başlatmaya çalışan aşırı sağcı parti Elam tarafından kışkırtıldığına inanılan yaklaşık 200 Kıbrıslı Rum ajitatörden oluşan bir grubu dağıtmak için harekete geçtikten sonra bir gecede 21 kişiyi tutukladı.

Devlet yayıncısına göre olaylar Suriyeli grubun barışçıl bir gösterisi dağılırken ortaya çıktı. Evlerine dönmek üzere eylem alanından ayrılan Suriyelilere karşı organize olmuş bir grup Kıbrıslı Rum faşist saldırıya geçti. Köyde bazı evlere girilerek hasar verildi. Çöp kutuları ve bazı evlerin çitleri ve park halindeki bir araç yakıldı.

CyBC’nin sabah programında konuşan Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letymbiotis, devletin kamu düzeni ve adaletin bozulmasına müsamaha göstermeyeceğini söyledi.

Yabancı düşmanı aşırı sağcı grubun “kanunsuz” örgütlendiğine dair ne dereceye kadar işaret olduğu sorulduğunda Letymbiotis, konunun polis ve yetkililer tarafından ciddi bir şekilde soruşturulduğunu ve tüm faillerin adalet önüne çıkarılacağını söyledi.

Cyprus Mail’in haberine göre ise polis güçleri, Chlorakas’taki sokakları kapattı ve gece yarısına kadar tarlalarda ve diğer alanlarda iki saat boyunca yarasa taşıyan kukuletalı ajitatörleri kovaladı.

Polis, saldırganları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı ve Suriyelilerin de aralarında bulunduğu 21 kişiyi olaylar ve saldırı silahı bulundurmaktan tutukladı.

Güneyin polis sözcüsü tutuklananlar arasında sekiz Kıbrıslı Rum, bir Yunan vatandaşı ve on iki Suriye kökenli kişinin yer aldığını söyledi.

Mülteci STK’sı Kisa, Chlorakas muhtarı Nicolas Liasides’i ayaklanmalara katılmakla ve iddiaya göre sekiz yaşındaki kızını korumaya çalışan Suriyeli bir adama saldırarak muhtarın vurduğu iddiasıyla suçladı.

Liasides suçlamayı doğrudan reddetmedi ancak Kisa’yı kendisini hedef almakla suçladı ve tüm yasal haklarını saklı tuttuğunu ekledi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi