“Kıbrıs Rum tarafının hedefi müzakerelerin başlaması için koşul ve potansiyel yaratmak”

Hükümet Sözcüsü Constantinos Letymbiotis, BM'ye Kıbrıs Rum tarafının, İsviçre’nin Crans Montana kasabasında 2017’nin yazında bırakıldığı yerden yeni tur müzakerelere başlamaya hazır olduğunu ileteceğini bildirdi.

Kıbrıs Rum tarafı, Avrupa, Orta Asya ve Amerika Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jenča’nın Kıbrıs ziyareti öncesinde Kıbrıs sorununa çözüm bulunması için Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde barış müzakerelerinin başlamasını hedeflediğini bir kez daha tekrarladı.

Kıbrıslı Rum Lider Nikos Hristodoulidis’in pazartesi sabahı Miroslav Jenča’yı kabul etmesi bekleniyor.

Hükümet Sözcüsü Constantinos Letymbiotis Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) yaptığı açıklamada, Kıbrıs Rum tarafının hedefinin müzakerelerin başlaması için koşul ve potansiyel yaratmak olduğunu ifade etti.

Letymbiotis, Hristodoulidis’in BM üst düzey yetkilisine, Kıbrıs Rum tarafının, İsviçre’nin Crans Montana kasabasında 2017’nin yazında bırakıldığı yerden yeni tur müzakerelere başlamaya hazır olduğunu ileteceğini bildirdi.

Sözcü, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorunu için bir temsilci atamasının tüm çabalara çok yüksek bir ek değer olacağını söyledi; BM Genel Sekreteri’nin Güvenlik Konseyi’ne son raporları dâhil konuyla ilgili söylenenlere işaret etti.

Constantinos Letymbiotis, şüphesiz Pyla/Pile’deki son olayların da görüşüleceğini ancak Kıbrıs Rum tarafının müzakerelerin başlaması olan nihaî hedefinden hiçbir şekilde uzaklaşılmasını istemediğine dikkat çekti.

Genel Sekreter Yardımcısı Florencia Soto Niño, önceki gün BM Merkezi’nde gün ortası brifinginde, Avrupa, Orta Asya ve Amerika’dan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jenča’nın, “Kıbrıs Rum Toplumu lideri Nikos Christodoulides ve Kıbrıs Türk Toplumu lideri Ersin Tatar’la ve onların temsilcileriyle ayrı ayrı görüşmelerde bulunmak üzere 27-29 Ağustos tarihleri arasında Kıbrıs’ta olacağını” açıklamıştı.

Florencia Soto Niño, görüşmelerin Kıbrıs sorununda ilerleme yolu ve son gelişmeler üzerinde yoğunlaşmasının beklendiğini belirtmişti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi